Documenten terug naar de familie Ingabire

joel voordewinddinsdag 24 mei 2011 21:24

Op het ANP verscheen vandaag dit nieuws over de familie van de Rwandese oppositieleider Victoire Ingabire.

DEN HAAG (ANP) - Familie van de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire kan een deel van de documenten terugkrijgen die de nationale recherche in december in beslag nam bij een huiszoeking in haar woning in Zevenhuizen. Na een selectie door de recherche en een officier van justitie uit Rwanda zijn er negen stukken over die eventueel overhandigd kunnen worden aan het Afrikaanse land.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag geantwoord op vragen van de ChristenUnie. De rechtbank in Rotterdam beslist 1 juni of de stukken naar Rwanda mogen. Teeven besluit of dit ook echt gebeurt na advies te hebben ingewonnen bij zijn collega Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

Rwanda deed een rechtshulpverzoek aan Nederland op basis van het VN-Verdrag tegen de financiering van terrorisme. In het verzoek geldt Ingabire als verdachte. Ze werd gevangen genomen nadat ze begin vorig jaar was teruggekeerd naar Rwanda om mee te doen aan de verkiezingen.

Het kabinet had beloofd de Kamer in te lichten voordat er stukken naar Rwanda gaan. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt dat Teeven zich niet aan die belofte heeft gehouden nu een Rwandese officier van justitie inzage heeft gehad in de stukken. Maar volgens Teeven heeft de officier geen kopieën mogen maken en heeft hij ook geen originele stukken meegekregen.

van Chris Bakker - Parlementair verslaggever Defensie en Buitenlandse Zaken, ANP

Labels
Joël Voordewind

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden