Slob bij demonstratie defensie: 'Hans Hillen, dit moet je niet willen'

26-05-2011 14:47 26-05-2011 14:47

Arie Slob, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, heeft tijdens de demonstratie van ongeveer vijfduizend militairen tegen de grootschalige kabinetsbezuinigingen op Defensie aangegeven de kabinetsplannen 'ongehoord, onverantwoord en onaanvaardbaar' te vinden. Slob kreeg luid applaus en gejuich toen hij een oproep deed aan de verantwoordelijk minister voor Defensie: 'Hans Hillen, dit moet je niet willen'.

Samen met andere Tweede Kamerleden sprak Slob de demonstrerende militairen toe. De ChristenUnie is fel tegen de grote rigoureuze bezuinigingen en daarmee gepaard gaande zesduizend gedwongen ontslagen die het kabinet voor ogen heeft. "Als het kabinet zo met de botte bijl gaat bezuinigen, dan is een botte bijl straks het enige wat overblijft om dit land mee te verdedigen."

ChristenUnie vindt dat Nederland een veelzijdig inzetbare krijgsmacht nodig heeft. De bezuinigingen tasten de slagkracht ernstig aan. Wat de ChristenUnie mist in de motivatie van het kabinet voor deze ingrijpende maatregelen, is een onderbouwde visie op de toekomst. "Wij hebben een verantwoordelijkheid in de wereld om bij te dragen aan de vrede en stabiliteit. Dat kunnen onze mannen en vrouwen bij defensie niet goed doen, zonder ze van goed materieel te voorzien. Ze dan ook nog eens zo massaal ontslaan, is volstrekt onacceptabel."

Slob noemde de bezuinigingen 'ongehoord' omdat een kabinet van VVD en CDA met deze voorstellen komt. Arie Slob: ‘van een kabinet van SP, GL en PvdA had men dat kunnen verwachten, maar niet van een partij als de VVD die tijdens de verkiezingscampagne nog aangaf dat er niet op Defensie bezuinigd mocht worden’. Slob noemde de bezuinigingen ook ‘onverantwoord' omdat ze een kaalslag op het Nederlandse leger vormen. Deze bezuinigingen zijn daarom op deze manier onaanvaardbaar voor de ChristenUnie.  ‘We zijn bereid de overschrijding op de eigen begroting van Defensie van circa 400 miljoen te accepteren, maar niet het ongekend hoge bedrag dat daar nog bovenop is gekomen. Waar mogelijk zullen we proberen deze plannen tegen te houden’. Slob waarschuwde overigens nog voor nog meer bezuinigingen. Deze week stemde de coalitie nog een motie van de ChristenUnie weg waarin werd uitgesproken dat er geen aanvullende bezuinigingen meer mogen komen. Slob: ‘Dat is een veeg teken’.

Foto's op Facebook

Labels
Arie Slob
Defensie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Slob bij demonstratie defensie: 'Hans Hillen, dit moet je niet willen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden