Rabobank, ChristenUnie en D66: einde aan schuldenberg huizenbezitters

huis_te_koop_economie_crisis17-06-2011 11:45 17-06-2011 11:45

ChristenUnie en D66 zijn blij met het voorstel van de Rabobank om starters op de huizenmarkt elke maand te verplichten af te lossen op hun hypotheek, in ruil voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Het plan van de bank om de grote hypotheekschulden in Nederland tegen te gaan en de woningmarkt weer vlot te trekken, komt overeen met het initiatiefwetsvoorstel waar ChristenUnie en D66 vanaf december vorig jaar aan werken.

Identiek wetsvoorstel
Rabobank werkt aan een nationaal hypotheekakkoord om de annuïteitenhypotheek verplicht te stellen voor starters op de huizenmarkt. En een einde te maken aan de aflossingsvrije leningen, die een enorme schuld voor gezinnen in de hand werken. Nederland heeft met 620 miljard euro één van de hoogste hypotheekschulden ter wereld. ChristenUnie en D66 zijn bezig met een identiek wetsvoorstel, dat voor het einde van het jaar klaar is.De twee partijen willen de rente enkel nog aftrekbaar maken bij de annuïteitenhypotheek. Hiermee is de overheid rond vijf miljard euro minder kwijt aan renteaftrek en kan met het bespaarde bedrag de overdrachtsbelasting worden afgeschaft. Dat scheelt 15.000 euro per huis.

Op slot
ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten: “Net als met het plan van de Rabobank, willen wij voorkomen dat de hypotheekschuld een molensteen om de nek van de woningbezitter wordt. Het mes snijdt met het plan aan twee kanten, ook omdat de economie aantrekt als de woningmarkt weer op gang komt.”

D66-Kamerlid Wouter Koolmees: “Een geweldig initiatief van de Rabobank, dat ons wetsvoorstel ondersteunt. Het geeft aan dat ook banken inzien dat de woningmarkt volledig op slot zit. De situatie is onhoudbaar. Hopelijk komen Rutte en Verhagen tot inkeer.”

ChristenUnie en D66 verwachten het wetsvoorstel na de zomer aan de Tweede Kamer te sturen.

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer
Wonen & Ruimtelijke ordening

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > juni

Geen berichten gevonden