ChristenUnie: geen overdracht van begroting aan Europa

20110524-Carola-Schouten-in-Kamer-116-08-2011 10:43 16-08-2011 10:43

De ChristenUnie wil dat het kabinet in de Kamerdebat alle duidelijkheid verschaft over de berichten in de media dat Nederland haar begroting door Europa wil laten goedkeuren. Tweede Kamerlid Carola Schouten is verbaasd over de richting die het kabinet op lijkt te gaan: ,,Ieder land gaat over zijn eigen begroting en moet zich aan de gezamenlijke begrotingsafspraken houden. Als braafste jongetje van de klas lijkt het kabinet haar begroting nu in te willen leveren bij Brussel.”

Schouten wijst erop dat in het Stabiliteits en Groeipact al strenge sanctiemaatregelen voor handen zijn. Schouten: ,,Ook met een begrotingsautoriteit ben je afhankelijk van wat de grote landen aan het doen zijn. Duitsland en Frankrijk laten zich de les niet lezen door zo’n Europese autoriteit.”

Verder wil het ChristenUnie-Kamerlid van het kabinet weten of de optie van verdubbeling van het noodfonds en de euro-obligaties wel of niet bespreekbaar is. Schouten: ,,Het kabinet geeft dubbele signalen af. Eerst is verhoging van het noodfonds 'geen wondermiddel' volgens minister De Jager. Later stelt hij dat het noodfonds niet verhoogd wordt zonder economische hervormingen. Wat is het nu: is hij voor of tegen een hoger noodfonds? Dezelfde vraag geldt voor euro-obligaties. Hij houdt het allemaal in het midden. Ik wil weten of de minister pertinent tegen het invoeren van eurobonds en het verhogen van het noodfonds is. Ik hoef alleen maar 'ja' of 'nee' te horen.”

De ChristenUnie is geen voorstander van de eurobonds. Schouten: ,,Jarenlang hebben een aantal lidstaten de schulden laten oplopen. Niets dwong hen om dit probleem op te lossen. En gaan we dit nu aanpakken door de schulden maar over te nemen en zo elke prikkel tot verantwoord begrotingsbeleid weg te nemen? Op deze manier wordt Nederland nog verder in de schuldencrisis gezogen, het kost ons ook nog eens miljarden, maar dan structureel.”

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > augustus

Geen berichten gevonden