Arie Slob bezoekt Ethiopische vluchtelingenkampen

samen_voor_oost_afrika20-08-2011 13:40 20-08-2011 13:40

ChristenUnie-leider Arie Slob bezoekt samen met Ewout Suithoff van de christelijke hulporganisatie ZOA-Vluchtelingenzorg vanaf maandag 22 augustus het vluchtelingenkamp Dollo Ado in Ethiopië. Het land in de Hoorn van Afrika wordt geteisterd door grote droogte. De kampen zijn in de afgelopen tijd overvol geraakt. Slob heeft in 2008 en eerder dit jaar ook een bezoek gebracht aan de projecten van ZOA in Ethiopië. Slob: ,,Ik voel me zeer betrokken bij de problematiek in het land. Het doel van de 5-daagse reis is, naast het bezoeken van het vluchtelingenkamp Dollo Ado, het nadenken over de wederopbouw en het bezoeken en ontmoeten van lokale organisaties en persoonlijke verhalen te horen. We moeten aandacht blijven vragen voor deze omvangrijke crisis die zoveel mensen treft.”

De christelijke hulporganisaties ZOA-Vluchtelingenzorg, Woord en Daad, Red een Kind en Dorcas bieden gezamenlijk hulp aan de vluchtelingen in Oost-Afrika. Deze hulp is gericht op het verbeteren van de omstandigheden in de vluchtelingenkampen en de omliggende dorpen in Ethiopië, Kenia en Somaliland door voedsel, water en andere eerste levensbehoeften te verstrekken. De vier organisaties hebben ruim anderhalf miljoen euro ontvangen, waarvoor zij hun achterban dankbaar zijn. De gelden worden besteed aan noodhulp en daarnaast wordt er met lokale organisaties gekeken hoe er op langere termijn structurele hulp van gegeven kan worden.

ZOA werkt sinds 2009 in de kampen Bokolmayo en Melkadida. Dit zijn twee kampen in de buurt van Dolo Ado, een plaats in het zuiden van Ethiopië. ZOA heeft in deze kampen onder andere bijgedragen aan onderdak, levensonderhoud en energievoorziening.

Sinds januari 2011 komen er vanwege de burgeroorlog in Somalië continu vluchtelingen de grens over naar de kampen in Ethiopië. De populatie in het kamp Bokolmayo is hierdoor gestegen van 17.000 tot ruim 37.000, en in het kamp Melkadida van minder dan 10.000 tot 40.000 vluchtelingen. Met name in de laatste paar maanden heeft de combinatie van extreme droogte en conflict tot een enorme vluchtelingenstroom geleid. In minder dan een maand tijd is een derde kamp, genaamd Kobe, met ongeveer 25.000 mensen volgestroomd. Een vierde en vijfde kamp zijn nodig om de vluchtelingen op te vangen, die met ongeveer 1.000 per dag bij de screeningskampen aan de grens aankomen.

In het noorden van Ethiopië, in het grensgebied met Somalië, is de situatie in de kampen zorgelijk. De kampen in Bokolmaya en Melkadida zitten overvol met ruim 77.000 vluchtelingen, waarvan het merendeel vrouwen (10%) en kinderen (83%) uit Somalië. Een derde kamp, dat onlangs werd geopend telt inmiddels al 25.000 vluchtelingen. Een vierde en vijfde kamp wordt nu ingericht voor de ruim 1.000 vluchtelingen die zich per dag melden. Naar schatting 7 tot 11 procent van alle kinderen in de kampen is ondervoed. Ook de bewoners van de omliggende dorpen hebben hulp nodig vanwege de droogte. Lokale medewerkers van ZOA-Vluchtelingenzorg werken met grote urgentie aan een distributiesysteem voor voedsel en water en aan het verbeteren van de sanitaire omstandigheden in en buiten de kampen. Ook worden er kleine open haardjes gedistribueerd zodat er hout bespaard wordt. Jos Joosse en Garrit Schumacher zijn door ZOA uitgezonden om de nood verder in kaart te brengen.

Naast het programma in Dolo Ado werkt ZOA op een aantal andere locaties in Ethiopië. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende weken, overweegt ZOA om ook uit te breiden op andere locaties. Het meest voor de hand liggend hierbij is het programmagebied rond Jijiga in Oost-Ethiopie.

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > augustus

Geen berichten gevonden