ChristenUnie wil reactie kabinet op nieuw euthanasiestandpunt artsen

life07-09-2011 11:54 07-09-2011 11:54

De artsenorganisatie KNMG is met een nieuw standpunt gekomen hoe artsen dienen te handelen bij een euthanasieverzoek. Daarbij stelt de KNMG dat ook patiënten die niet lijden aan een ernstige ziekte in aanmerking kunnen komen voor euthanasie. Wanneer een arts geen euthanasie wil plegen dient hij door te verwijzen. De ChristenUnie ziet dit als een normverschuiving in het euthanasiedebat.

In een persbericht stelt het KNMG: ‘Het standpunt benadrukt dat iemand die dood wil omdat hij oud is of zijn leven voltooid vindt, niet binnen de euthanasiewet valt. Een arts mag dan geen euthanasie uitvoeren. Er moet sprake zijn van een medische grondslag die ondraaglijk en uitzichtloos lijden veroorzaakt. Daarbij hoeft het niet te gaan om een ernstige ongeneeslijke of terminale aandoening. Ook een opeenstapeling van ouderdomsklachten kan een gerechtvaardigde grond zijn voor euthanasie of hulp bij zelfdoding.’

De ChristenUnie vindt dat hiermee de zorgvuldigheidscriteria ten aanzien van het handelen van de arts rondom een euthanasieverzoek verward worden met de geldigheidscriteria rondom de besluitvorming wel of geen euthanasie toe te passen. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,Hiermee zullen individuele artsen meer onder druk komen te staan om te voldoen aan de wens van een patiënt. De arts die een andere weg voor ogen heeft dan de patiënt graag zou willen moet namelijk hulp verlenen bij het vinden van een andere arts. Dit tast de professionaliteit en de gewetensvrijheid van artsen aan. Ik vraag het kabinet om een duidelijke reactie.”

Labels
Esmé Wiegman
Euthanasie
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > september

Geen berichten gevonden