ChristenUnie: Intercity Eindhoven-Aken in 2013

spoor20-09-2011 17:41 20-09-2011 17:41

De ChristenUnie wil dat minister Schultz een intercity Eindhoven-Aken in 2013 mogelijk maakt. Arie Slob: “Er wordt al een aantal jaar gestudeerd op doorgaande intercities over de grens. Er is nu een goed plan waarvoor alleen een paar kilometer spoor verdubbeld moet worden en het Duitse station Herzogenrath omgebouwd moet worden. De Duitsers hebben het benodigde geld al op tafel gelegd voor de werkzaamheden aan hun kant van de grens. Minister Schultz moet nu snel zorgen voor het Nederlandse deel”.

Door een paar kilometer spoor tussen Heerlen en Landgraaf te verdubbelen en de hele spoorverbinding tot aan Herzogenrath te elektrificeren wordt het straks mogelijk om rechtstreeks te reizen van Eindhoven naar Aken. Arie Slob: “Hiermee worden twee dynamische campussen van technische universiteiten rechtstreeks met elkaar verbonden. Tevens ontstaat er zo vanuit Limburg een goede aansluiting op het Duitse ICE-netwerk. Er kan in de toekomst op station Aken zelfs worden overgestapt op de HSL naar Londen. Deze verbinding is dus heel belangrijk voor de Limburgse economie. Nu rijdt er één stoptrein per uur, straks kunnen dat twee snelle intercities zijn.”

Dankzij een initiatiefnota van ChristenUnie en CDA zijn voor het Nederlandse deel van het traject al enkele tientallen miljoenen euro beschikbaar. Arie Slob: “Er is nog een klein gat op de begroting, maar dat moet op te lossen zijn. De schop kan op zeer korte termijn de grond in als de minister haar handtekening zet!” Belangrijk is daarbij wel dat NS in de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet vanaf 2015 wordt verplicht door te rijden naar Aken. “De Duitsers willen zekerheid hebben dat de treinen ook echt gaan rijden en dat is logisch als je bereid bent miljoenen te investeren. De regio is al bereid bij te dragen aan een pilot tussen 2013 en 2015, de minister moet de garantie geven voor de jaren daarna!”

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Intercity Eindhoven-Aken in 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > september

Geen berichten gevonden