ChristenUnie: patiënten regio Rotterdam lopen gevaar door GGZ-bezuiniging

22-09-2011 20:30 22-09-2011 20:30

De ChristenUnie is bezorgd dat ongeveer duizend psychiatrische patiënten in de regio Rotterdam volgend jaar niet meer behandeld kunnen worden. De ChristenUnie stelt daarom schriftelijke vragen over de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg.

De problemen zijn het gevolg van een opeenstapeling van bezuinigingen van het kabinet en van de gemeente Rotterdam op de geestelijke gezondheidszorg. BoumanGGZ, een instelling die verslavingen en andere psychische ziekten behandelt, is daardoor genoodzaakt negentig volledige arbeidsplaatsen te schrappen. Het gevolg is dat ongeveer duizend patiënten geen behandeling of zorg meer kunnen krijgen.

 

Esmé Wiegman, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vraagt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  in te grijpen.,,De gevolgen van deze bezuinigingen zullen neerslaan op de meest kwetsbare mensen,” aldus Wiegman. “Zonder behandeling kunnen zij zichzelf en hun omgeving schade toebrengen. Bovendien kunnen de bezuinigingen ertoe leiden dat behandelingen worden afgebroken van patiënten die nu in een traject zitten. Dat is zeer onwenselijk.”

 

Vragen van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de gevolgen van de GGZ-bezuinigingen

 

  1. Bent u ervan op de hoogte, dat door de optelsom van bezuinigingen Boumanggz in de regio Rotterdam genoodzaakt is om 90 volledige arbeidsplaatsen af te stoten?
  2. Bent u ervan op de hoogte dat dit ervoor zal zorgen dat ca. 1000 patiënten geen behandeling of zorg meer zullen ontvangen?
  3. Wat gaat u er aan doen om te voorkomen dat de gevolgen neerslaan op de meest kwetsbare mensen, die zonder adequate behandeling, zorg en begeleiding zichzelf en hun omgeving schade berokkenen?
  4. Bent u met mij van mening, dat het erg onwenselijk is, wanneer behandelingen worden afgebroken van patiënten die al in een traject zitten? Zo ja, hoe voorkomt u dit?
  5. Wat is uw oordeel over een conclusie uit het rapport over Intensief Beschermd Wonen (IBW)[1] dat voor een gemiddelde IBW bewoner de totale maatschappelijke kosten zijn afgenomen?
  6. Bent u bereid om de ggz bezuinigingen af te zetten tegen toenemende al dan niet afnemende maatschappelijke kosten?
  7. Wilt u deze vragen voor het ao over de ggz op 29 september beantwoorden?


[1] Intensief beschermd wonen: een geïntegreerd programma voor terugkeer in de samenleving. Evaluatie IBW 2009

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > september

Geen berichten gevonden