ChristenUnie: Green Deal lijkt te veel een ‘Goede bedoelingen-akkoord’

2008_Wiegman_610_RubenTimman_304-10-2011 10:15 04-10-2011 10:15

De ChristenUnie mist structurele verbeteringen in de Green Deal. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan duidelijke, afrekenbare doelstellingen. Kamerlid Esmé Wiegman: “Wat gaat de minister doen als blijkt dat met deze projecten het beoogde doel niet wordt bereikt? Als we dat niet in de gaten houden, blijft het een ‘goede bedoelingen-akkoord’ en bereiken we hoegenaamd niets.”

De ChristenUnie vindt het goed dat koploperprojecten dankzij de Green Deal daadwerkelijk worden gerealiseerd, maar vraagt zich af of er echt zoden aan de dijk worden gezet. Wiegman: “Het is positief dat met koploperprojecten kan worden aangetoond dat energiebesparing en hernieuwbare energie zonder subsidie mogelijk is. Dat lijkt mij echter lang niet voldoende om de energie-uitdagingen van de komende decennia aan te gaan.”

Uiteindelijk heeft Nederland wel belangrijke doelen te behalen in het verminderen van schadelijke uitstoot en het realiseren van hernieuwbare energie. Door de Green Deal worden geen structurele verbeteringen voorgesteld, wel kunnen losstaande projecten worden gerealiseerd. Esmé Wiegman: “Deze Green Deal is gericht op enkele koplopers, maar hoe staat het met de achterblijvers? Minister Verhagen moet nu duidelijk maken hoe hoog de lat ligt in 2020 en verder. Met langjarige wettelijke zekerheid kun je van producenten verwachten dat ze hun langetermijninvesteringen steken in duurzaamheid”.

De ChristenUnie mist in de Green Deal een visie op een sterke en duurzame economie. Esmé Wiegman is bijvoorbeeld kritisch op het terugdraaien van fiscale vergroeningsmaatregelen. “Met de ene hand worden Green Deals gesloten en met de andere ontmoedigen we groene projecten.”

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Green Deal lijkt te veel een ‘Goede bedoelingen-akkoord’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > oktober

Geen berichten gevonden