Ortega-Martijn: Geen carte blanche voor stelselwijzigingen!

Cynthia Ortega in Tweede Kamer04-10-2011 19:27 04-10-2011 19:27

Met de wijzigingen in de wet huurtoeslag en het wijzigingsbesluit huurtoeslag maakt de regering het veel makkelijker om te bezuinigen op de huurtoeslag. Immers, er is straks geen aparte wetswijziging meer nodig om de kwaliteitskorting in de huurtoeslag aan te passen, maar alleen een besluit. ‘Een principiële punt,’ stelt ChristenUnie kamerlid Cynthia Ortega-Martijn. ‘Moet een dergelijke aanpassingen wel via een besluit kunnen. Het gaat om een ingrijpende stelselwijzing met verstrekkende gevolgen voor de woonlasten van de laagste inkomens.’

‘De minister zegt dat rechtszekerheid gewaarborgd is, maar in feite kunnen huurders op deze manier elk jaar weer een bezuiniging krijgen en wordt de rechtszekerheid dus aanmerkelijk minder. De ChristenUnie is van mening dat wijziging van de kwaliteitskorting op het niveau van wet moet plaatsvinden. Ook belastingen passen we aan op het niveau van wet, dus waarom zou dit voor toeslagen anders moeten? Geen carte blanche maar een zorgvuldige afweging van stelselwijzigingen in de Kamer.’ aldus Ortgea-Martijn.

Door de kwaliteitskorting te verhogen krijgen huurders van een woning boven de kwaliteitskortingsgrens en de aftoppingsgrens straks minder huurtoeslag. Dit kan oplopen tot 20 euro per maand. Veel geld want het gaat vaak om huurders die al te maken krijgen met een opeenstapeling van bezuinigingen.

Bovendien worden met deze maatregel grote groepen huurtoeslagontvangers ineens als scheefwoners neergezet. De ChristenUnie vindt dit een verkeerde voorstelling van zaken. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen en gehandicapten die met goede redenen iets ruimer wonen omdat ze een aangepaste woning hebben. En het gaat om grote gezinnen waar je toch ook moeilijk van kunt zeggen: gaat u maar kleiner wonen. De ChristenUnie mist bij het voorstel bovendien  een uitgebreide toetsing van de effecten voor mensen met een beperking die in een aangepaste woning wonen.

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > oktober

Geen berichten gevonden