ChristenUnie: van OV-chipkaart naar een Gemakskaart

witboekNS-arie-slob13-10-2011 15:53 13-10-2011 15:53

De ChristenUnie wil dat, na de vele problemen met de OV-chipkaart, de kaart een Gemakskaart wordt. Dit staat in de notitie die Tweede Kamerlid Arie Slob vandaag aan de minister aanbiedt. Slob: ,,De OV-chipkaart moet meer mogelijkheden dan nu; zo moeten reizigers naast hun treinreis ook met de kaart gebruik kunnen maken van de taxi, de buurtbus, het toilet op het station en hun croissantje er mee kunnen afrekenen.”

Met de notitie, die 45 aanbevelingen bevat, wil de ChristenUnie de minister een handreiking bieden om het gebruik maken van het openbaar vervoer voor de reiziger makkelijk en aantrekkelijk te maken. Op dit moment is het zo dat reizigers die van de NS overstappen op een trein van bijvoorbeeld Veolia bij dat overstappen uit- en inchecken en betalen reizigers twee keer het opstaptarief. Slob: ,,Eén keer in- en uitchecken per treinreis moet er komen, het paaltjeswoud op de stations moet weg. De ChristenUnie wil vandaag een duidelijke deadline hiervoor, het moet niet nog jaren duren.” 

Vanaf 3 november dit jaar verdwijnen in heel Nederland de strippenkaarten en andere vervoersbewijzen en kan men naast de papieren treinkaartjes alleen nog reizen met de OV-chipkaart. Momenteel kosten de anonieme chipkaarten nog €7,50 en zijn ze maar op een beperkt aantal plekken verkrijgbaar, hier moet volgens de ChristenUnie verandering in komen. ,,De kaart moet verkrijgbaar zijn in elk winkelcentrum en op elk OV-knooppunt. Dus geen handtekeningenacties meer zoals van een winkelier in Haarlem die de kaart wil verkopen maar het niet mag. Hier om de hoek in de ondergrondse tramstation op het Haagse Spui staat één automaat maar die verkoopt alleen ritkaartjes en is ook nog kapot. Dat is onacceptabel”, aldus Slob. 

Naast het gebruiksvriendelijker maken van de OV-chipkaart moet de OV-chipkaart volgens de ChristenUnie ook meer privacy bieden. Slob: ,,Handig dat je gegevens bewaard worden voor geld terug bij vertraging en declaraties bij je werkgever of verantwoording voor de belastingdienst, maar als je er zelf voor kiest moet je met één druk op de knop je reisgegevens kunnen verwijderen.” 

In de notitie staan 45 aanbevelingen om de OV-chipkaart tot een echte Gemakskaart voor de Reiziger met hoofdletter R te maken. De 10 belangrijkste aanbevelingen zijn: 

  1. Ontwikkel voor de OV-chipkaart ook landelijke kortingsproducten voor het regionale openbaar vervoer
  2. Maak spoortarieven simpeler en het reizen per trein over korte afstanden goedkoper
  3. Sluit de poortjes pas als het enkelvoudig in- en uitchecken is geregeld, ook voor de metro
  4. De OV-chipkaart moet een echte mobiliteitskaart worden dus ook voor het betalen van parkeren, fietsen stallen en taxiritten
  5. Er moet zo snel mogelijk een goede voorziening komen voor alle reizigers die nu in aanmerking komen voor de OV-begeleiderspas. Een deadline voor het toegankelijk maken van alle OV-chipkaartapparatuur voor onder andere auditief en visueel gehandicapten is nodig.
  6. Maak van de OV-chipkaart een gemakskaart die ook toegang geeft tot toiletten op stations en waarmee ook betaald kan worden voor versnaperingen op OV-knooppunten
  7. Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart moeten hun reisgegevens eerder dan de bewaartermijn van 18 maanden kunnen wissen uit de administratie van de vervoerders
  8. Maak naast Reizen op Saldo ook Reizen op Rekening mogelijk en ontwikkel daarbij aantrekkelijke producten zoals gezinskaarten en best-pricing
  9. De OV-chipkaart moet goedkoper worden en bij voorkeur gratis
  10. Het netwerk van verkooppunten moet worden uitgebreid en vereenvoudigd. In elk winkelcentrum en bij elk groot OV-knooppunt moet de anonieme OV-chipkaart verkrijgbaar zijn. 
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
OV-chipnotitie952,4 kBapplication/pdfdownload
Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > oktober

Geen berichten gevonden