Proces Iraanse voorganger moet over

20090402 Irandemonstratie Voordewind_61014-10-2011 10:37 14-10-2011 10:37

Het Hoge Gerechtshof van Iran heeft de doodstraf van de christelijke voorganger Yusef Nadarkhani vernietigd. Zij heeft de zaak tegen 32 jaar oude man terugverwezen naar de plaatselijke rechtbank die het opnieuw in behandeling moet nemen. Dat melden internationale bronnen op basis van berichtgeving van de Iraanse media. De gegevens waarop de plaatselijke rechtbank haar vonnis baseerde, kloppen volgens het Hoge Gerechtshof niet.

Nadarkhani kwam de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws. In oktober 2009 werd hij gearresteerd omdat hij zijn islamitische geloof had opgegeven om christen te worden. In 2010 werd hij daarom veroordeeld tot de doodstraf. Die doodstraf werd niet uitgevoerd omdat aangetoond kon worden dat Nadarkhani nooit een praktiserend moslim was geweest. Daarop veranderde de aanklacht tegen hem: hij zou het islamitische geloof van zijn voorouders hebben opgegeven en zou dus alsnog bestraft kunnen worden voor afvalligheid.

Begin oktober zou de doodstraf van Nadarkhani worden voltrokken. Het is niet duidelijk of Iran is gezwicht voor de internationale druk (onder andere van ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind), maar de toekomst voor Nadarkhani lijkt er nu iets beter uit te zien.

Joël Voordewind: "God zij dank is dit vonnis van de baan. Dit is ook te danken aan de diplomatieke druk van Rosenthal. Nu moeten we de druk op de ketel blijven houden om hem helemaal vrij te krijgen."

(Bron: IKON)

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Proces Iraanse voorganger moet over'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > oktober

Geen berichten gevonden