Esmé Wiegman: Rosenthal moet Armeense Genocide eindelijk erkennen

Armeense kwestie vuur28-10-2011 18:37 28-10-2011 18:37

De ChristenUnie wil dat het Nederlandse kabinet de Armeense Genocide erkent, ook in haar contacten met Turkije. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman is momenteel voor een werkbezoek in Armenië en bezocht de afgelopen dagen het genocidemuseum in Yerevan. Wiegman: ,,Nog steeds wil minister Rosenthal het woord ‘genocide’ niet gebruiken als hij het heeft over de Armeense volkerenmoord. In 2004 heeft de Tweede Kamer de motie Rouvoet aangenomen waarin de regering wordt verzocht in de dialoog met Turkije “voortdurend en nadrukkelijk de erkenning van de Armeense genocide aan de orde te stellen”

Op 11 juli dit jaar heeft Rosenthal op verzoek van de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin hij uitlegt dat het kabinet uitvoering geeft aan deze motie en “de Armeense kwestie” regelmatig aan de orde stelt bij de Turkse regering. Opvallend is echter dat hij nergens in de brief het woord ‘genocide’ gebruikt. In plaats daarvan refereert hij naar de “verschrikkelijke gebeurtenissen”, wil hij dat Turkije en Armenië hierover “een dialoog aangaan”, en stelt dat “erkenning” geen nieuwe eis of voorwaarde is in onderhandelingen met de EU.

Ook de oprichting van een monument voor Armeense slachtoffers bij het International Criminal Court in Den Haag werd niet gesteund door het kabinet, omdat “dit in strijd zou zijn met de neutrale opstelling die Nederland als gastland van deze internationale organisatie past.” Wiegman: ,,Vanaf deze plek met zoveel herinneringen aan die gruwelijke geschiedenis roep ik de minister op om tot werkelijke erkenning van de Armeense genocide te komen.”

Lees meer over het werkbezoek van Esmé Wiegman aan Armenië: Klik Hier

 

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > oktober

Geen berichten gevonden