ChristenUnie: nieuwe afspraken aanpak armoede hard nodig

Cynthia Ortega in Tweede Kamer03-11-2011 11:01 03-11-2011 11:01

Cynthia Ortega-Martijn wil dat de leefsituatie van kinderen uit arme gezinnen beter wordt. Het ChristenUnie Kamerlid vindt het daarom belangrijk dat staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid duidelijke afspraken met gemeentes maakt om zo de situatie te verbeteren van kinderen uit arme gezinnen. "Om de kansen voor de kinderen te vergroten zijn afspraken tussen het kabinet en gemeentes van groot belang", aldus Ortega.

Eerdere afspraken tussen kabinet en gemeentes hebben er al voor gezorgd dat 10.000 kinderen uit arme gezinnen mee kunnen doen aan sport, muziek en buitenschoolse activiteiten. Ortega: "Ik vind het erg mooi om te zien dat al 10.000 kinderen mee kunnen doen met de ontspannende activiteiten, maar wil dat ook de overige 120.000 kinderen de kans krijgen om mee te doen aan de activiteiten."

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er nu gewerkt wordt aan een betere positie en ontwikkeling van de jeugd, om zo problemen in de toekomst vermijden. Ortega: “Voorkomen van meer schulden en meer armoede is op dit moment erg belangrijk, met preventie moeten we problemen in de toekomst voorkomen. Als we nu niks aan de schulden en armoede doen, wordt het alleen maar erger en gaat het over op de volgende generatie."

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft het convenant "Kinderen doen mee" beoordeeld en het evaluatierapport heeft uitgewezen dat er vooruitgang is geboekt bij de gemeenten die de afspraken hebben ondertekend. Wel zijn er leerpunten zegt Ortega: "De voorlichting moet verbeterd worden en de ouders moeten meer in het proces betrokken worden. De participatie van kinderen uit arme gezinnen neemt dan toe. Ook in situaties waarbij de kans op schulden groter is, zoals scheiding, overlijden of het verliezen van werk moet er gerichter voorlichting gegeven worden. Bijvoorbeeld bij het verliezen van werk moeten er afspraken worden gemaakt met de gemeenten en het UWV om deze informatie standaard aan te bieden."

Labels
Armoede
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden