ChristenUnie bezorgd over 18.000 extra gezakte leerlingen

cynthia+ortega+tweede+kamer-61008-11-2011 10:16 08-11-2011 10:16

De ChristenUnie maakt zich zorgen over de verwachting dat een fors aantal leerlingen het examen niet zal halen aan het eind van dit schooljaar, als gevolg van de verzwaring van de exameneisen. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn zal minister van Bijsterveldt om opheldering vragen tijdens het Vragenuur. Uit de berekening van de VO-raad blijkt dat ruim 18.000 extra leerlingen in het voortgezet onderwijs in 2011 gezakt zouden zijn als de strengere exameneisen al van kracht waren geweest. Cynthia Ortega-Martijn: ,,Ik maak mij met name zorgen over de groep vmbo beroepsgerichte leerlingen. De schooluitval zonder het behalen van een diploma zal voor deze groep groter worden en het arbeidsmarktperspectief slechter.”

De ChristenUnie is niet tegen het hoger leggen van de lat, maar heeft kritiek op het tempo van invoering. Ortega-Martijn: ,,Je mag best een stap extra van leerlingen vragen, maar op dit moment dreigt het middel zijn doel voorbij te schieten. Ik wil van de minister overtuigend bewijs zien dat scholen en leerlingen voldoende zijn voorbereid op de nieuwe exameneisen. Anders worden leerlingen de dupe van de dadendrang van het kabinet, terwijl het niveau van de leerlingen er niet beter op wordt.”

In september 2010 vroeg de ChristenUnie ook al aandacht voor de gevolgen van de nieuwe slaag/zakregeling. Met name leerlingen met dyslexie en dyscalculie zullen de dupe worden van de verzwaring van de exameneisen, naar verwachting 8 à 9 procent extra gezakten bij havo en vwo. Een voorstel van de ChristenUnie om de verzwaring een jaar uit te stellen werd door een meerderheid van de Kamer verworpen.

Voor meer informatie zie ook:
http://nos.nl/artikel/311242-voraad-waarschuwt-voor-strenge-exameneisen.html

Labels
Cynthia Ortega
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden