ChristenUnie zet grote vraagtekens bij uitbreiding mandaat Kunduz

Joel Voordewind in Tweede Kamer2-61009-11-2011 15:06 09-11-2011 15:06

ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind is negatief over de plannen van het kabinet om het huidige mandaat voor de missie in Kunduz op te rekken. Het kabinet wil onderzoeken of ook grenspolitie en rekruten van buiten Kunduz door Nederlanders kunnen worden getraind, hiervoor wordt een basisopleiding aangeboden. De ChristenUnie vindt dat veel te mager. ,,Het gaat om politieagenten die in de frontlinie komen te werken. Die moeten een volledige opleiding geven en ook een goede begeleiding buiten de poort. Als we alleen een basisopleiding aanbieden en mensen dan weer heen worden gezonden naar verre oorden buiten Kunduz, dan leveren we half werk af. Daarbij vallen de offensieve taken van de grenspolitie volledig buiten het bestaande mandaat.” aldus Voordewind.

Voordewind ziet het niet zitten dat de rol van de grenspolitie wordt aangepast bij een eventuele uitbreiding van het mandaat. De grenspolitie heeft tot op heden vooral militaire taken, met name aan de oostelijke grens met Pakistan. In het noorden is er vooral sprake van bestrijding van criminaliteit en smokkel. De Afghaanse overheid wil de militaire taken van de grenspolitie afstoten en hen vooral een ‘blauw’ karakter geven, wat inhoud dat er werkzaamheden worden vervuld vergelijkbaar met de Marechaussee. “Ik vind het uitermate vreemd dat de Afghaanse overheid het in korte tijd voor elkaar denkt te krijgen dat de grenspolitie alleen nog politietaken zal vervullen. Zoiets zou in Nederland jaren duren, dat krijg je in Afghanistan niet zo simpel voor elkaar.” aldus Voordewind.

Doordat er teveel KMar-trainers zijn in Kunduz ligt er een opzet om in de Noordelijke provincies lagere kader te trainen. Een concreet voorstel is afhankelijk van de resultaten van  de Bonn-conferentie. De ChristenUnie heeft in januari aangegeven de missie te ondersteunen wanneer het enkel een civiel karakter zou hebben en de werkzaamheden binnen Kunduz plaats zouden vinden. Voordewind: ,,De ChristenUnie is tevreden over de huidige missie en is verheugd dat de NAVO het voorstel van ChristenUnie en GroenLinks om de basisopleiding te verlengen van 6 naar 8 weken heeft overgenomen. Wanneer de missie echter zal worden uitgebreid, kan dat niet op de steun van de ChristenUnie-fractie kunnen rekenen.”

De ChristenUnie heeft tevens om aandacht gevraagd voor de bescherming van Afghaanse christenen. Voordewind: ,,Het doel van de missie in Afghanistan is de versterking van de mensenrechten en rechten van religieuze minderheden. We willen dat de vervolging van christenen stopt en het is onverteerbaar dat het land de doodstraf kent op afvalligheid. Welke rechtstaat versterken wij daar anders?”

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden