ChristenUnie kraakt ‘preventiebeleid’ minister Schippers

woensdag 09 november 2011 15:47

De ChristenUnie is ontevreden over het preventiebeleid van minister Schippers van Volksgezondheid. Preventiebeleid kan, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, effectief zijn wanneer het individu, de overheid en het bedrijfsleven gezamenlijk in actie komen. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,De minister legt alles terug bij het individu. Er zijn tal van onderzoeken waaruit blijkt dat er een hoog rendement zit op het investeren in preventie. Bijna de helft van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld overgewicht, waardoor het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten toeneemt en daarmee de kans op een hartinfarct. Het wordt tijd dat we preventie echt eens serieus gaan nemen.” Het Kamerlid presenteert voorstellen bij de begrotingsbehandeling van Volksgezond, welzijn en sport.

Wiegman ziet van de heldere wetenschappelijke inzichten niets terug in het beleid van de minister. Het is opvallend dat het huidige kabinet de verantwoordelijkheid voor gezond leven als het gaat om roken, drinken, overgewicht en seksuele gezondheidszorg de bal alleen bij het individu legt. Het kabinet valt weer terug in het achterhaalde idee van een sociale hervormingsbeweging. Gedragsveranderingen komen niet vanzelf tot stand. Wanneer wetenschappelijk onderzoek aantoont dat bepaalde vormen van preventie hoge baten laten zien, dan moet dit volgens de ChristenUnie omgezet worden in beleid en wet- en regelgeving. Het is onverstandig om gefundeerd onderzoek slechts voor kennisgeving aan te nemen en er geen conclusies en acties aan te verbinden. Wiegman: ,,Zo is het stoppen-met-roken programma uit het basispakket gehaald terwijl het erg het aantal rokers in Nederland nog nooit zo laag is geweest! Waarom dan nu stoppen?”

Wiegman heeft samen met adviseur gezondheidszorg en preventie Arjet Borger denotitie ‘Samen Gezond’ opgesteld waarin voorstellen worden gedaan op het gebied van voeding, tabak, alcohol en seksuele gezondheid. Een gezonde levensstijl kan worden bevorderd door dieetadvisering en de cursus ‘stoppen met roken’ weer terug in het basispakket te stoppen. Ook wil de ChristenUnie het volledige rookverbod in de horeca herintroduceren. Bedrijven moeten minder zout in bewerkte producten verwerken, de verkoop van energie- en sportdrank aan kinderen moet worden ontmoedigd en de wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol moet worden verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ook wil de ChristenUnie dat huisartsen meer aandacht kunnen geven aan de seksuele gezondheid van volwassenen.



Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20111109-preventienotitie-samengezond534,8 kBapplication/pdfdownload
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden