Voordewind: Hoge kosten verblijfsvergunning zeer kwalijk

Joel Voordewind voor de camera-61010-11-2011 17:46 10-11-2011 17:46

ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind vindt de kosten die verbonden zijn aan een verblijfsvergunning veel te hoog. “Het zou redelijk zijn als de kosten voor een verblijfsvergunning in verhouding staan tot de geleverde dienst van de overheid voor de burger. De minister vraagt in een aantal gevallen meer dan die kosten. De ChristenUnie vindt dat kwalijk, met name waar het gezinshereniging betreft. De kosten lopen enorm uit de klauwen. Zeker voor vluchtelingen die vaak met lege handen komen is het verhoogde tarief al snel onbetaalbaar.”

Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat de kritiek van de ChristenUnie niet ongegrond is. De Commissie benadrukt dat het heffen van leges is toegestaan maar slechts om kosten te dekken die de afhandeling van aanvragen met zich mee brengt. Voordewind vindt dat de minister onvoldoende in praktijk brengt dat hij open wil staan voor migratie en oog wil hebben voor de positieve kanten. “Dat geldt juist voor kennismigranten, op deze manier prijst Nederland zich letterlijk de markt uit.” aldus het ChristenUnie Kamerlid.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het vreemdelingen- en asielbeleid heeft Voordewind tevens de situatie van alleenstaande minderjarige vluchtelingen(AMV) aan de kaak gesteld. Deze week kwam in het nieuws dat het project Perspectief stopgezet wordt. De perspectiefaanpak had als doel om amv’s uit de illegaliteit te houden en jonge vluchtelingen perspectief te bieden. Voordewind: “De minister vindt dat er te vooruitgang is geboekt, ik ben erg benieuwd wat zijn plan is om de risico’s, die de gemeente Den Haag in een brief schetst, aan de te pakken die het onthouden van onderdak, levensonderhoud en begeleiding met zich meebrengen.”

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden