ChristenUnie: handhaving alcoholwetgeving onder de maat

Joel Voordewind voor de camera-61014-11-2011 10:40 14-11-2011 10:40

De handhaving van alcoholwetgeving, zoals de wettelijke leeftijdgrenzen bij verkoop van drank, staat zwaar onder druk. Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ,,De Voedsel- en Warenautoriteit wordt al ontmanteld terwijl veel gemeenten nog niet zijn voorbereid op hun handhavingtaak. De gemeente Utrecht heeft zelfs geen enkele opsporingsambtenaar meer op het gebied van alcoholverkoop. Supermarkten en horeca die de alcoholwetgeving overtreden hoeven zich blijkbaar in sommige regio's ook in 2012 nauwelijks zorgen te maken.”

Sommige gemeenten die actief mee hebben gedaan aan de twee jaar durende landelijke handhavingspilot, zoals de gemeente Utrecht, hebben hun activiteiten op dit gebied inmiddels moeten staken. De projectgelden zijn uitgeput. Opgebouwde, kostbare deskundigheid gaat daarmee verlopen.

Een positieve uitzondering is het resultaat van de samenwerking tussen gemeenten in de 'Foodvalley'. De Gelderse Foodvalley-regio is in samenwerking met andere regio's bezig met de ontwikkeling van een modelverordening, op basis van de nieuwe Drank- en Horecawet. Deze wet moet nog door de Eerste Kamer. De wet legt de verantwoordelijkheid voor handhaving in supermarkten, horeca en op straat bij gemeenten. Bijzonder opsporingsambtenaren (BOA) moeten deze handhaving op zich nemen. Voordewind: “Nu blijkt dat er grote verschillen zijn tussen regio's hoe serieus zij deze taak nemen. Ik ga bij de minister en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aandringen op het overnemen van deze modelverordening, die in februari 2012 klaar zal zijn.” Vorige week bleek uit een onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van VWS is uitgevoerd dat de naleving van leeftijdgrenzen bij supermarkten niet of nauwelijks verbetert.

Joël Voordewind verrichte vrijdag de aftrap van de eerste gemeente in Nederland met uitsluitend alcoholvrije scholen. In Nijkerk hebben vier middelbare scholen de afspraak gemaakt om volledig alcoholvrij te zijn. Dit betekent onder meer dat geen alcohol meer wordt geschonken of toegelaten bij schoolfeesten of buitenlandse excursies. Voordewind: “Ik juich dit initiatief van harte toe en hoop dat veel scholen het voorbeeld van 'Frisvalley' zullen volgen. Op school moeten hersens worden opgebouwd, niet afgebroken.”

Bij het werkbezoek werd in het bijzonder aandacht gevraagd voor het wegvallen van subsidies voor preventie van schadelijk alcoholgebruik. Ouders hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om alcoholgebruik bij kinderen en jongeren tegen te gaan. Het wegbezuinigen van overheidscampagnes en voorlichting zal negatieve gevolgen hebben voor het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik. De geldende norm is nog teveel dat alcohol 'erbij hoort'. Ook werd aandacht gevraagd voor alcoholgebruik in sportkantines.  

Labels
Alcohol
Joël Voordewind
Justitie
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden