ChristenUnie: Kabinet staart zich blind op grote energiecentrales

Wiegman kijktmaandag 21 november 2011 16:48

ChristenUnie Kamerlid Esmé Wiegman wil dat het kabinet lokale initiatieven voor het opwekken van energie moet steunen, zoals zonnepanelen op het dak van particulieren en Verenigingen van Eigenaren. ,,Het kabinet staart zich blind op de grote energiecentrales. Lokale energieprojecten zijn juist goed voor de Nederlandse bedrijvigheid en zorgen voor hernieuwbare energie. Het is daarom van groot belang dat de minister meer aandacht heeft voor lokale projecten.” aldus Wiegman.

De ChristenUnie wil dat het voor particulieren makkelijker wordt om duurzame energie op te wekken. Wiegman: ,,Op dit moment moeten geïnteresseerde particulieren zich door een enorm woud van informatie worstelen voordat ze weten wat de nadelen en de voordelen zijn, terwijl het rendement op een zonnepaneel steeds aantrekkelijker wordt. Dat moet eenvoudiger!”

De ChristenUnie wil ook een fiscale vrijstelling voor huishoudens die zelf stroom opwekken en terugleveren aan het net.  Zo'n beslissing werkt niet nadelig op de rijksbegroting, omdat btw-inkomsten juist omhoog gaan door de aanschaf van bijvoorbeeld meer zonnepanelen.

Ook de agrarische sector moet volgens Kamerlid Wiegman een beter positie krijgen bij het verkrijgen van subsidie. ,,Juist in de tuinbouw liggen enorm veel mogelijkheden als het gaat om het produceren van duurzame energie. Agrariërs kunnen pas laat meedoen om aanspraak te maken op de Stimuleringsregeling Duurzame Energie. De ChristenUnie vraagt dan ook van de minister om een bedrag te reserveren voor agrarische duurzame projecten.” aldus het ChristenUnie Kamerlid.

Wiegman vraagt ook aandacht voor de nadelen die kleven aan bijstook van biomassa. Wiegman: “Net als bij de winning en verwerking van steenkool en uranium, is er ook bij biomassa een risico op afwenteling van negatieve effecten op mens en milieu.” De ChristenUnie wil daarom harde voorwaarden aan biomassa, bijvoorbeeld om te voorkomen dat voedsel gaat concurreren met biobrandstoffen.

Bij bijstook van biomassa in kolencentrales wordt bovendien restafval zoals hout en landbouwafval verbrand waaruit vervolgens energie wordt gehaald. Wiegman: ,,Wat mij betreft gaat hergebruik van restafval altijd voor. Maar ik verwacht ook dat de prijs van biomassa zal gaan stijgen. Lokale vergisters zullen de dupe worden.”

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Actieplan Lokale Energie255,8 kBapplication/pdfdownload
Labels
Energie
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden