Slob: Geld voor knooppunt Hoevelaken en station Barneveld Noord

witboekNS-arie-slob23-11-2011 16:50 23-11-2011 16:50

ChristenUnie Kamerlid Arie Slob wil het geld dat overblijft na de aanleg van de spitsstrook tussen Amersfoort en Utrecht behouden voor de regio en gebruiken voor de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Slob: ,,Door de sterke samenhang tussen de projecten Utrecht-Amersfoort-Hilversum is het volgens mij niet meer dan logisch dat het overgebleven bedrag van de spitsstrook tussen Utrecht en Amersfoort gebruikt wordt voor knooppunt Hoevelaken. Op dit project is immers nog een tekort van 150 tot 300 miljoen. De ChristenUnie wil een toekomstvaste oplossing voor deze toegangspoort tot Noord- en Oost-Nederland”. Arie Slob heeft daarom een amendement ingediend op de begroting Infrastructuur en Milieu.

De ChristenUnie wil tevens via een amendement regelen dat er snel een station Barneveld Noord aan de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn wordt gerealiseerd. Slob: ,,Door werkzaamheden bij knooppunt Hoevelaken zal er de komende jaren erg veel overlast ontstaan op de snelwegen rond Amersfoort. Om deze overlast te beperken zou het goed zijn als automobilisten in Barneveld Noord zouden worden gestimuleerd over te stappen op de trein. Bij de werkzaamheden op de A2 rond Eindhoven zijn positieve ervaringen opgedaan met de tijdelijke intercity status van station Best. In Barneveld zouden de intercity’s ook tijdelijk kunnen stoppen.”

Momenteel stopt op Barneveld Noord alleen de Valleilijn. Door ook langs het hoofdspoor perrons te realiseren ontstaat een nieuwe verbinding richting Apeldoorn en wordt de frequentie richting Amersfoort verhoogd. Uit een haalbaarheidsstudie van de provincie Gelderland uit 2009 blijkt dat de benodigde investering voor het station tussen €7,3 en €13,3 miljoen is en dat het station 2365 nieuwe in- en uitstappers zal trekken.

Het station Barneveld Noord ligt pal langs de snelweg en heeft met de huidige capaciteit van het transferium plek voor 250 auto’s. Op korte termijn zal dit aantal worden uitgebreid naar 500 en bij voldoende behoefte is er uitbreiding naar 800 of 1000 plaatsen mogelijk. De ChristenUnie wil dat er €6,4 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om de aanpassingen van station Barneveld Noord te realiseren. Dit is het maximale subsidiebedrag dat het Rijk beschikbaar stelt voor de bouw van nieuwe stations. Slob: “Als de regio de rest bijdraagt kan de bouw snel beginnen. Ik heb begrepen dat zowel de gemeente als de provincie dit station snel willen realiseren”

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden