ChristenUnie en CDA: wie stak kerk in brand in Egypte?

20111010-geweldtegenkopten-youtube-screendumpwoensdag 07 december 2011 15:32

In Egypte is veel spanning tussen Kopten en Moslims. Naar aanleiding van de brand in Marinab kwamen bij demonstraties in Cairo 28 mensen om het leven. Wie heeft die brand dan in Marinab veroorzaakt? Daar ging een Koptisch kerk in aanbouw in vlammen op. De NOS zond daarover twee weken geleden een reportage uit. Daarin werd erg sterk de suggestie gewekt dat de Kopten het zelf gedaan hadden. Dat vertelde namelijk een lokale Moslim. Andere rapporten zeggen juist dat een menigte jonge moslims het gedaan heeft.

Hoe dan ook, lijkt grote voorzichtigheid hier op zijn plaats. Stel eens voor wanneer hier een moskee, kerk of synagoge zou afbranden en we zouden niet weten wie het gedaan zou hebben. Dan zouden media heel ver bij de schuldvraag vandaan blijven.

Nu heeft een radicale Islamitische krant gisteren op haar voorpagina gezet dat de Kopten de brand gesticht hebben. Als enige bron wordt de Nederlandse NOS genoemd. Dit helpt natuurlijk niet om het conflict tot bedaren te brengen. Daarom stellen CDA en ChristenUnie vragen aan de minsiter van Buitenlandse Zaken.

Vragen van de leden Ormel en Omtzigt (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken.

1. Wat vindt u van het artikel: "Kopten zetten Marinab in brand en schuiven het in de schoenen van Moslims" op de voorpagina van de krant "

Al-Misrīyūn" gelieerd aan de radicale Gama’at al-Islamiya?

2. Wat is uw mening over het feit dat de NOS en haar journalist als enige en gezaghebbende bron worden opgevoerd in dit artikel over het in brand steken van het Koptische gebouw/kerk?

3. Hoe beoordeelt u het feit dat er rapporten en artikelen met een andere strekking liggen (bijvoorbeeld: Trigger for Copts' anger: El-Marinab Church as a model,

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/23839/Egypt/Politics-/Trigger-for-Copts-anger-Chronicles-of-a-church-bur.aspx
en ‘Burning the Dome: AWR Investigates Sectarian Violence in Edfu’) waarin de brand in het Koptische gebouw wordt toegeschreven aan een menigte jonge Moslims?

4. Wat vindt u van het feit dat een bericht van het onafhankelijke Nederlandse journaal nu in Egypte gebruikt door extremisten om hun gelijk te halen?

5. Deelt u de mening dat de reportage in het NOS journaal van 27 november stelliger is dan op basis van het feitenmateriaal had gekund en dat daardoor nodeloos spanningen in Egypte oplopen?

6. Kunt u de Kamer de uitslag doen toekomen onderzoeken die in Egypte gedaan zijn en worden naar de oorzaak van deze brand?

7. Bent u met de CDA en ChristenUnie fractie van mening dat als het NOS journaal, indien de berichtgeving aantoonbaar onjuist was, tot rectificatie moet overgaan?

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > december

Geen berichten gevonden