ChristenUnie wil maatschappelijke organisaties betrekken bij asielprocedure

Joël Voordewind 11 nov 1121-12-2011 22:20 21-12-2011 22:20

De ChristenUnie wil dat lokale gemeentes en maatschappelijke organisaties, zoals kerken, betrokken worden bij de asielprocedures. Kamerlid Joël Voordewind volgt hiermee de aanbeveling van de Adviesraad voor Vreemdelingenzaken en vindt de betrokkenheid van gemeentes van groot belang om zo een optimaal beeld te krijgen van de maatschappelijke betrokkenheid van minderjarige asielzoekers zonder verblijfsvergunning. Voordewind: ,,Het is van groot belang dat de minister steun krijgt van lokale gemeentes als het gaat om de beoordeling van een individueel asielgeval. Alleen een gemeente kan bepalen of een asielzoeker geworteld is in de Nederlandse samenleving.”

Donderdag wordt gestemd over een motie van Voordewind en CDA-Kamerlid Knops waarin minister Leers wordt opgeroepen de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren of en zo ja op welke wijze de aanbevelingen van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in beleid worden omgezet. Voordewind: ,,Lokale gemeentes, artsen en maatschappelijke organisaties zoals kerken kunnen goed inschatten hoe geworteld een asielzoeker is. De hulp van de organisaties en gemeentes zorgt ervoor dat de minister een eerlijk en menselijk beeld krijgt van de omstandigheden waarin de asielzoeker zich bevind. In Duitsland heeft de Härtefallkommission laten zien wat de toegevoegde waarde is van kerken, artsen en gemeentes.”

De ChristenUnie vindt de betrokkenheid van deze partijen van groot belang om daarmee het vreemdelingenbeleid een breder maatschappelijk draagvlak te geven. Voordewind: ,,We hebben gezien dat in gevallen zoals die van Mauro en de Afghaanse Sahar er landelijk veel ophef ontstaat over het vreemdelingenbeleid. De ChristenUnie denkt dat het vreemdelingenbeleid maatschappelijk breder gedragen wordt, wanneer er naast een medewerker van de Immigratie en Naturalisatiedienst ook een vertegenwoordiger van de betrokken gemeente meewerkt in de procedure.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Joel Voordewind voor de camera-61096,5 kBimage/jpegdownload
Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > december

Geen berichten gevonden