ChristenUnie: tekort aan technici groot probleem voor economie

2011-Carola Schouten_AP-Roukema-2vrijdag 13 januari 2012 00:48

Afgelopen woensdag maakte Yacht bekend dat Nederland kampt met een nijpend tekort aan hoogopgeleide technici. De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over dit belangrijkste knelpunt voor technologische bedrijven in Nederland. Het structurele tekort komt voor op alle onderwijsniveaus: van het vakonderwijs tot wetenschappelijk opgeleid personeel.

Tweede Kamerlid Carola Schouten: “In gesprekken met ondernemers in de technologiebranche en bij werkbezoeken bij technologische bedrijven staat het tekort aan technisch personeel bovenaan het problemenlijstje. De ChristenUnie maakt zich al langer zorgen over het structurele tekort aan technici op de arbeidsmarkt. Uit prognoses blijkt dat het tekort alleen maar groter wordt. Ik heb minister Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Zijlstra (Hoger Onderwijs) gevraagd actie te ondernemen om dit probleem af te wenden.”

In het bijzonder vraagt de ChristenUnie om aanpassing van kabinetsmaatregelen die financiële drempels opwerpen voor studenten. Zo kiest het kabinet voor een sociaal leenstelsel in de masterfase, terwijl bètatechnische studies doorgaans een tweejarige master kennen. Schouten: “Ik vraag het kabinet op zijn minst om deze studenten een jaar extra studiefinanciering toe te kennen, zodat financiële overwegingen geen belemmering vormen om aan een bètastudie te beginnen. Alle extra instroom in bètastudies hebben we hard nodig om aan de vraag van het bedrijfsleven te voldoen. Het kabinet werpt nu extra drempels op om aan een bètastudie te beginnen.”

http://fd.nl/dowjones/article1381614.ece

Labels
Carola Schouten
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: tekort aan technici groot probleem voor economie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > januari

Geen berichten gevonden