Kamer: stel eerlijke eisen bij aanbestedingen

Carola-header09-02-2012 17:33 09-02-2012 17:33

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het MKB eerlijker toegang krijgt tot aanbestedingen in Nederland. Het voorstel van de ChristenUnie en de VVD om de ‘Gids Proportionaliteit’ bij wet te verankeren werd door de Kamer gesteund. ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten en VVD-collega Erik Ziengs willen hiermee een einde maken aan onredelijke eisen bij aanbestedingen. Schouten: ,,Als we de Gids Proportionaliteit vrijblijvend houden, dan schieten ondernemers daar weinig mee op. Door het voorstel wil ik de willekeur bij het stellen van geschiktheidseisen en uitsluitingsgronden wegnemen. Onrealistische indieningstermijnen of een onredelijk hoog aantal referentieprojecten moeten straks tot het verleden behoren.”

De ‘Gids Proportionaliteit’ bevat afspraken over redelijke eisen die kunnen gelden bij de aanbestedingen. Aanbestedende diensten kunnen slechts gemotiveerd afwijken van onderdelen van de Gids Proportionaliteit. Het onnodig uitsluiten van bedrijven die wel degelijk in staat zijn om in aanmerking te komen voor opdrachten wordt door structurele en juiste toepassing van de Gids Proportionaliteit teruggedrongen.

Daarnaast is een motie van de ChristenUnie aangenomen om meer uniformiteit te bereiken voor leveringen en diensten onder de Europese drempelwaarden. Schouten: “Voor de bouwwereld is er een ‘spoorboekje’ over aanbestedingsprocedures, bij leveringen en diensten nog niet. Ik heb voorgesteld om per sector te komen tot meer uniforme procedures. Leveringen en diensten die verwant zijn aan de bouwwereld kunnen het beste aansluiten bij het spoorboekje voor werken.”

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > februari

Geen berichten gevonden