'Stop met te snel levens beëindigen van baby's met open ruggetje'

echo28-02-2012 17:42 28-02-2012 17:42

Minister Schippers ziet geen reden om ander beleid te voeren rond de levensbeëindiging van pasgeboren baby's die een open ruggetje hebben. Wel heeft de minister een gesprek toegezegd met de BOSK om in gesprek te gaan over de informatievoorziening rondom kinderen met een open ruggetje. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman is erg wel teleurgesteld in deze reactie van de minister. "De minister gaat totaal voorbij aan de feiten die in de studie over deze levensbeëindiging naar voren komen. Baby's die worden geboren met een open ruggetje lijden bijna nooit pijn. In de zeldzame gevallen dat er wel sprake is van pijn, valt die goed te bestrijden. Er wordt te snel besloten het leven van zulke baby's te beëindigen."

Het zijn de conclusies van kinderneurochirurg Rob de Jong van het Erasmus Medisch Centrum na een onderzoek. "Een uitkomst van een studie om stil van te worden", zegt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman.
 
"Niet alleen levens van pasgeboren kinderen zijn beëindigd. Er worden nog maar weinig kinderen met een open ruggetje geboren, omdat 90 procent van die kinderen wordt geaborteerd, vanwege de negatieve scenario's die ouders te horen krijgen rondom de 20 weken echo. Het scenario van leven als kasplantje en ondraaglijk lijden."
Het is volgens Wiegman onduidelijk waarom een onjuiste beeldvorming gecreëerd is. "Hierdoor werden en worden ouders onjuist geïnformeerd, waardoor zij mogelijk op grond van onjuiste voorlichting keuzes maken en besluiten nemen voor hun kind. Dat heeft droevige gevolgen."
 
De besluitvorming over actieve levensbeëindiging moet zorgvuldiger verlopen stelt het Kamerlid. "Ouders verdienen eerlijke informatie rondom de 20 weken echo en de geboorte en kinderen met een open ruggetje verdienen een eerlijke kans op leven.
 
Wiegman stelde daarom de volgende vragen aan minister Schippers (Volksgezondheid):
 
1. Wat gaat de minister doen om de informatievoorziening rondom de 20 weken echo en de geboorte te verbeteren, waarbij de nieuwe inzichten over pijnbeleving en pijnbestrijding ook worden meegenomen?
2. Wil de minister organisaties zoals de BOSK consulteren over hoe de informatievoorziening verbeterd kan worden? Ik heb dit boekje al eens bij de minister aanbevolen!
3. De studie betekent voortschrijdend wetenschappelijk inzicht. Is de minister bereid tot toetsing over te gaan en hiertoe opdracht te geven?
4. Is de minister bereid verplichte medische onafhankelijke toetsing vooraf in de regeling late zwangerschapsafbreking en levensbeeindiging bij pasgeborenen op te nemen, met aandacht voor de nieuwste inzichten op het gebied van pijnervaring en pijnbestrijding?
5. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van een open ruggetje.Handhaaft de minister de beleidsdoelstelling 70% goed foliumzuurgebruik? Zo ja, op welke termijn gaat de minister dit realiseren?
6. Welke regie voert de minister, of laat zij voeren, om tot goede resultaten van foliumzuur gebruik te komen?
Lees ook het bericht van de Volkskrant over de studie.
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Stop met te snel levens beëindigen van baby's met open ruggetje''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > februari

Geen berichten gevonden