Wiegman: Jozef-plan tegen honger

Wiegman kijktdonderdag 29 maart 2012 14:24

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman wil dat er een duurzame Europese opbouw van voorraden komt om voedselschaarste aan te pakken. Wiegman: ,,De honger naar voedsel is enorm. De prijzen zijn om allerlei redenen meer dan verdubbeld en de allerarmsten kunnen daardoor nog minder voedsel aanschaffen. De oude Bijbelse les van Jozef is ook nu nog heel actueel, in ‘magere jaren’ moet je kunnen bouwen op een stevige voedselvoorraad om prijspieken op te vangen.”

De ChristenUnie pleit naast een betere opbouw van de voedselvoorraden ook voor het aanpakken van voedselspeculatie. Wiegman: ,,Mede door voedselspeculatie schiet de prijs van voedsel omhoog. Banken en pensioenfondsen speculeren met contracten op de voedselmarkt. Deze voedselspeculaties zorgen voor een harde stijging van de voedselprijzen, die als gevolg hebben dat de allerarmsten aanzienlijk minder voedsel kunnen kopen, dat is natuurlijk onaanvaardbaar.”

De ChristenUnie heeft altijd onderstreept dat een eerlijke prijs voor boeren in ontwikkelingslanden van belang is. Wiegman: ,,Dat wil echter niet zeggen dat hoge prijzen goed uitpakken voor de boeren in ontwikkelingslanden, zoals de staatssecretaris wel zegt. Door de enorme prijsschommelingen zijn investeringen uitermate onzeker en weet de kleine boer niet goed waar hij aan toe is. En ik vraag ook nog eens aandacht voor landgrabbing. Door de hoge prijzen raken veel kleine boeren hun land kwijt aan grote ondernemingen op zoek naar winst.”

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > maart

Geen berichten gevonden