ChristenUnie pleit voor fatsoenlijke behandeling vluchtelingen

cynthia+ortega+tweede+kamer-61011-04-2012 14:26 11-04-2012 14:26

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn vindt dat vluchtelingen recht hebben op een fatsoenlijke behandeling wanneer het gaat om de inburgeringplicht. Het Kamerlid vindt dat dit kabinet vluchtelingen op gelijke voet stelt met andere inburgeringplichtigen. Dat betekent dat ze zelf op moeten draaien voor de kosten van de inburgering, geen maatschappelijke begeleiding meer krijgen en dat er een half jaar minder de tijd hebben om te voldoen aan de inburgeringeisen. Ortega-Martijn: “Deze mensen hebben hun eigen land moeten ontvluchten en hebben alles achter moeten laten. Nu wil dit kabinet dat deze groep aan dezelfde strenge eisen gaat voldoen als andere inburgeraars. Op geen enkele wijze doet het kabinet hiermee recht aan deze kwetsbare groep in onze samenleving”.

De ChristenUnie heeft daarom drie amendementen ingediend die ervoor moeten zorgen dat de strenge regels niet voor vluchtelingen zorgen gelden. Mochten deze amendementen aangenomen worden zullen vluchtelingen geen rente hoeven te betalen over de lening die ze moeten afsluiten om de inburgeringcursus te bekostigen en krijgen ze langer de tijd om deze af te lossen. Ook krijgen ze weer de maatschappelijke begeleiding die zo hard nodig is.

Ortega-Martijn: ,,De subsidie van de overheid wordt door Vluchtelingenwerk gebruikt om vrijwilligers aan te sturen die nieuwkomers de broodnodige begeleiding geven. Het kabinet moet zich goed indenken dat dit geld een investering is in de toekomst. Hoe beter mensen maatschappelijk begeleid worden als ze net in Nederland komen, hoe eerder ze zichzelf kunnen redden in dit land en des te kleiner de kans wordt dat zij, of hun kinderen, in de financiële problemen raken.” Het laatste amendement van de ChristenUnie zorgt ervoor dat vluchtelingen nog altijd 3.5 jaar hebben om aan de inburgeringplicht te voldoen in plaats van de 3 jaar die dit kabinet wil invoeren.

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > april

Geen berichten gevonden