Ortega-Martijn: Eigen kerkgebouw onmisbaar voor gemeente

cynthia+ortega+tweede+kamer-610vrijdag 13 april 2012 15:33

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn opende zaterdag 14 april jl de Kerken voor kerkenbijeenkomst in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst werd aandacht gevraagd voor christelijke geloofsgemeenschappen die geen kerkgebouw hebben om hun erediensten te houden. Steeds vaker worden de diensten gehouden in garages, scholen en andere gebouwen, terwijl aan de andere kant kerkgebouwen worden gesloopt of de verkoop ingaan met een andere bestemming. Ortega-Martijn: ,,Dat is jammer, want hierdoor gaat ook veel cultureel erfgoed verloren. Kerkelijke gemeentes zijn in deze crisistijd van extra groot belang, doordat ze zich inzetten voor veel maatschappelijke activiteiten en daarmee de overheid geld besparen.” Het Kamerlid is bij het initiatief betrokken om zicht te krijgen op wet- en regelgeving die mogelijk belemmerend zijn voor het realiseren van deze doelstelling en deze te agenderen in de Tweede Kamer.

De bijeenkomst wordt op initiatief van rev. Rens Schalwijk en Ortega-Martijn georganiseerd om in gesprek te gaan over het samenbrengen van de vraag naar kerkgebouwen en het aanbod. Ortega-Martijn: ,,Ondanks de secularisatie van de Nederlandse samenleving, groeien kerken gelukkig. Vooral de migrantenkerken en internationale kerken nemen in aantallen toe. Het zou geweldig zijn als kerkelijke gemeenten in een eigen kerkgebouw bijeen kunnen komen. Zeker in deze tijd van een terugtrekkende overheid zal meer en meer een beroep worden gedaan op kerken, dus is een structureel onderkomen meer dan nodig.”

Kerken voor kerken zet zich in voor het behoud van bestaande kerkgebouwen en het steunen van kerkelijke gemeenten die op zoek zijn naar een kerkgebouw.
Naast ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn zullen ook PKN-directeur Arjan Plaisier en minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties spreken op de Kerken voor kerkenbijeenkomst. De organisatie is in handen van Samenwerkende Kerken In Nederland.

Voor meer informatie: www.kerkenvoorkerken.nl  

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > april

Geen berichten gevonden