Patiënten en behandelaars zorginstelling Europsyche gedupeerd

2012-esme-wiegman-ap-roukema-070223-05-2012 16:17 23-05-2012 16:17

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink heeft minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport kritische vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van de rechter dat CZ declaraties van de zorginstelling Europsyche niet hoeft uit te betalen. Europsyche is een landelijk erkende instelling in de GGZ in de tweedelijns zorg die hulp biedt aan mensen met psychische problemen. Door deze uitspraak worden patiënten gedupeerd: behandelingen van Europsyche worden niet meer door de zorgverzekeraar vergoed en lopende behandelingen worden zelfs stopgezet.

Europsyche had een kort geding aangespannen tegen de zorgverzekeraar, omdat die voor 700.000 euro aan declaraties voor tweedelijns psychische zorg niet betaalde. De rechter heeft bepaald dat de uitgevoerde zorg in strijd is met de polisvoorwaarden. De zorg zou namelijk niet verleend zijn door een psychiater, maar bijvoorbeeld door een psycholoog een verpleegkundige. Europsyche betoogde dat de polisvoorwaarden in strijd met de wet zijn, maar de rechter besliste anders.

De ChristenUnie maakt zich zorgen over de verstrekkende gevolgen van de uitspraak van het kort geding. Esmé Wiegman: “Het is belangrijk dat misbruik wordt opgespoord en afgestraft, maar in dit geval worden duizenden behandelaars en hun patiënten als oplichters weggezet, terwijl het de vraag is of zij in strijd met de wet gehandeld hebben. Ik ben ervan overtuigd dat de situatie rondom Europsyche anders had kunnen verlopen als er beter toezicht was geweest op de sector. Binnen heel veel organisaties in de GGZ is een verpleegkundig specialist een hoofdbehandelaar. Behandelingen die al jaren lopen, worden bij Europsyche nu afgebroken en hiermee trekken de patiënten en behandelaars aan het kortste eind. Hoe moet het met al deze behandelingen? Worden deze ook allemaal stopgezet?”

Esmé Wiegman heeft de minister via Kamervragen opgeroepen om een brede discussie met het veld aan te gaan over de vraag wie toestemming heeft om hoofdbehandelaar te zijn. Ook zullen er nog andere instellingen worden gecontroleerd. Over die controle heeft het Kamerlid ook vragen gesteld. Het is de vraag of er wel juist is omgesprongen met dossiergevoelige informatie.

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > mei

Geen berichten gevonden