ChristenUnie succesvolste Kamerfractie

2012-esme-wiegman-ap-roukema-058705-07-2012 09:56 05-07-2012 09:56

De ChristenUnie was in de afgelopen twee kabinetsperioden de succesvolste fractie in de Tweede Kamer volgens onderzoek van de Volkskrant. De fractie telde de meeste aangenomen moties per Kamerlid. Drie Kamerleden van de ChristenUnie staan in de topvijf van individuele Kamerleden wier moties het meeste succes hadden. Esmé Wiegman wist een meerderheid te krijgen voor honderd moties. Wiegman: ,,Dit onderzoek laat zien dat je niet groot hoeft te zijn om invloed te kunnen uitoefenen.”

Wiegman wist onder andere financiering te regelen voor geestelijke verzorging in de langdurige zorg, en daarmee ruimte te bieden voor vragen rondom het levenseinde. Ze kreeg daarnaast de handen op elkaar  voor mentorschap voor wilsonbekwamen. Ook wist ze te voorkomen dat er een wachtlijst zou ontstaan bij de vergoedingsregeling persoonlijke zorg.

Agendering

Naast Wiegman staan collega Joël Voordewind (95 aangenomen moties) en oud-collega Ernst Cramer(71 aangenomen moties) in de topvijf. Voordewind gebruikte moties onder andere om onderwerpen op de agenda te krijgen. ,,Een motie is een goed instrument om aandacht te vragen voor onderwerpen die onzichtbaar zijn. Ik heb bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor zelfdoding, zodat er meer werk gemaakt kon worden van preventie.” Voordewind diende onder andere een motie in waarin werd opgeroepen bekeerde asielzoekers niet terug te sturen naar Iran en Irak. Ook wist hij een meerderheid te verkrijgen voor moties over kinderarbeid, het rookverbod en het verhogen van de alcoholleeftijd.

De Volkskrant heeft een analyse gemaakt op basis van gegevens van het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer over de afgelopen twee kabinetsperioden. Moties uit de laatste twee weken zijn hierin nog niet verwerkt.

Labels
Esmé Wiegman
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie succesvolste Kamerfractie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > juli

Geen berichten gevonden