ChristenUnie met hulporganisaties in actie tegen 1 miljard bezuiniging

ontwikkelingssamenwerkingmaandag 05 november 2012 17:28

De ChristenUnie gaat samen met diverse hulporganisaties, mediadeskundigen en andere politieke partijen zich beraden op acties tegen de voorgenomen bezuiniging van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. "Ik ben echt boos over het voornemen om één miljard te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking", zegt Tweede Kamerlid Joêl Voordewind in reactie op het VVD-PvdA-regeerakkoord. "Ongelofelijk dat een sociaal-democratische partij als de PvdA hiermee instemt. En ongelofelijk dat je hier bijna niemand over hoort."

Voordewind heeft op Twitter de actie '1 miljard voor OS'. "Wordt er dan niemand WOEDEND over de bezuiniging op de allerarmsten: 1 mrd!!! Laat 't me weten via een retweet en denk mee met een actie", twitterde het kamerlid vrijdag. De tweet werd vele honderden keer geretweet. Voordewind heeft inmiddels al vele suggesties binnengekregen op de actie.  De reacties variêren van mensen die oproepen zelf geld in gaan zamelen tot de suggestie dat alle Nederlanders 1 kind in Afrika zouden kunnen adopteren, ter compensatie.
 
"Procentueel gezien is dit de grootste bezuiniging van dit kabinet. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt nu inmiddels gehalveerd. Ik begrijp heel goed dat mensen zich zorgen maken over de zorgpremie, maar waarom is over deze bezuiniging op de allerarmsten in deze wereld niet net zo'n grote verontwaardiging", vraagt Voordewind zich af.
 
Acties
Aanstaande woensdag heeft het Kamerlid diverse hulporganisaties, mediadeskundigen en vertegenwoordigers van andere politieke partijen uitgenodigd om zich te beraden op acties tegen de bezuinigingen en om met alternatieve voorstellen te komen. "Dat kan resulteren in publieke acties en natuurlijk politieke acties, zoals moties bij het debat aanstaande donderdag over het regeerakkoord om de kabinetsplannen op dit punt om te buigen."
 
"We zoeken een zo breed mogelijk maatschappelijke ondersteuning", zegt Voordewind. "We kunnen dit niet zo stilletjes voorbij laten gaan."

Goede ideeën of suggesties met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en alternatieve bezuinigingen zijn welkom! Laat hieronder een reactie achter.

Labels
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking
Rutte 2
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie met hulporganisaties in actie tegen 1 miljard bezuiniging'

Ds Henk van Veen, Zuid-Scharwoude
Geplaatst op: 05-11-2012 19:10 Quote
Van harte voorstander van gemeenschappelijke actie tegen de voorgenomen bezuinigingen. Het is van belang de kerken breed
in te schakelen, en vooral ook jongeren in actie te krijgen, b.v. via de politieke jongerenorganisaties.
En een website te openen waar mensen kunnen tekenen.
M (CDA-lid)
Geplaatst op: 05-11-2012 21:31 Quote
PvdA heeft een sociaal gezicht? Als ik zie wat dit kabinet op de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten wil bezuinigen, schrik mij rot.

DIT KABINET IS ÉÉN SATANISCHE VRIJMETSELAARSKLIEK!!!
hester
Geplaatst op: 05-11-2012 22:26 Quote
net terug van een bezoek aan projecten van stichting Red een Kind raakt dit bericht me extra!! daar heb ik zulke mooie getuigenissen gehoord van kinderen die geholpen zijn en hierdoor een toekomst hebben!! lekker makkelijk bezuinigen op mensen die geen stem hebben en niet kunnen gaan staken als er op hun wordt bezuinigd...... daarom moeten we hun een stem geven!! verzamelen van de enorm vele succes verhalen van personen die zijn geholpen. geef mensen een gezicht en dan gaat het spreken... bied dit aan de regering aan!!
Sjoerd
Geplaatst op: 05-11-2012 22:30 Quote
Gaat de ChristenUnie nu ook toegeven dat een kabinet met de PVV méér aan ontwikkelingssamenwerking uitgaf dan een kabinet met de PvdA? En wellicht even netjes excuus aanbieden voor alle lelijke uitspraken vanuit de ChristenUnie de afgelopen twee jaar?
Henk van Veen
Geplaatst op: 06-11-2012 09:23 Quote
Sjoerd vergeet dat het vorige kabinet ook al een miljard heeft gesneden in het budget ontwikkelingssamenwerking, en dat de PVV nog veel verder wilde gaan; helaas wordt het door dit kabinet niet gerepareerd maar nog verder doorgezet; dat zijn geen lelijke uitspraken maar gewoon de feiten.
Ineke
Geplaatst op: 06-11-2012 19:01 Quote
Is het een optie om de belastingaftrek van giften fors te verruimen, zodat mensen uitgenodigd worden zelf meer te doneren?
Dik
Geplaatst op: 07-11-2012 16:32 Quote
Ineke dat is een goed idee, Rutte heeft in de aanloop naar de verkiezingen gezegd dat burgers zelf verstandig genoeg zijn om giften aan goede doelen te geven. Dan moet dit kabinet het geefgedrag ook aanmoedigen.
Charlotte
Geplaatst op: 07-11-2012 22:30 Quote
Hoe kunnen we zorgen dat de rijkdom op deze wereld eerlijker wordt verdeeld? Welke maatregelen kunnen we nemen om te zorgen dat de spercieboontjes uit Afrika daar vooral opgegeten kunnen worden en niet hier in Nederland? Hoe kunnen we mensen daar helpen om vooruit te komen? Is dat een kwestie van alleen geld? Of ook van gebed en andere keuzes gaan maken?
Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2012 > november

Geen berichten gevonden