ChristenUnie: algemeen rookverbod zorgt voor duidelijkheid

cafe-112-02-2013 16:01 12-02-2013 16:01

Vanmiddag werd een motie van Carla Dik-Faber aangenomen, waarmee de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafés teniet wordt gedaan. Dik-Faber: ,,De uitzonderingspositie maakte de handhaving onnodig ingewikkeld en zorgde voor oneerlijke concurrentie. Nu is er weer duidelijkheid: elk café is rookvrij.”

,,Ik sta voor de volksgezondheid en ben niet onverschillig voor de schadelijke gevolgen van meeroken. Er groeit nu toch een generatie jongeren op die in allerlei uitgaansgelegenheden in ieder geval meerookt en misschien ook in de verleiding komt ook te gaan roken”, aldus Dik-Faber.

Mede op initiatief van de ChristenUnie heeft het kabinet Balkenende IV een volledig rookverbod geïntroduceerd. ,,Rutte I heeft een gedoogzone gecreëerd voor kleine cafés. Het volledige rookverbod wordt hierdoor ondermijnd. In steeds meer horecagelegenheden kwamen de asbakken weer op tafel. Dit is oneerlijke concurrentie voor kroegen die zich wel volledig aan alle regelgeving houden.”

Handhaving

Volgens Dik-Faber zorgt de ontheffing voor de buurtkroegjes nu alleen maar voor verwarring bij de controle op het rookverbod waardoor in steeds meer discotheken en kroegen de asbakken in de loop van de avond weer worden gebruikt.  ,,De handhaving moet beter, maar het is nu ook ongelofelijk onduidelijk. Als in de hele horeca niet gerookt mag worden, maakt dat het handhaven makkelijker. Vorig jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij slechts een op de twintig horecagelegenheden gecontroleerd of er niet werd gerookt. Van de in totaal 60.000 horecabedrijven waar het rookverbod geldt, werden er maar 3000 aan een controle onderworpen. Dit aantal moet omhoog.”

Met het terugdraaien van de uitzonderingspositie gaat Nederland mee in een Europese trend. Dik-Faber is blij dat Nederland het voorbeeld van andere landen volgt en stopt met het maken van uitzonderingen op het rookverbod. ,,Als een uitzondering niet werkt, dan moet je die fout corrigeren. Dat is onlangs in Spanje gebeurd, net als België. En ook in diverse Duitse deelstaten worden uitzonderingen teruggedraaid.”

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Volksgezondheid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: algemeen rookverbod zorgt voor duidelijkheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > februari

Geen berichten gevonden