Toegankelijker OV voor gehandicapten in stads- en streekvervoer

QbuzzBusOpenbaarVervoerOV-490x326donderdag 28 maart 2013 16:30

De ChristenUnie wil dat het reizen voor gehandicapten in het openbaar vervoer makkelijker wordt. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hiervoor een motie ingediend die op een meerderheid in de Kamer kan rekenen.

 ,,Op het spoor is er al een goede oplossing. Blinden en slechtzienden kunnen hier reizen op rekening in plaats van reizen op saldo. Zij hoeven zich, als ze hun reis vooraf via internet reserveren, niet druk te maken over een boete op verkeerd in- en uitchecken. Ik wil dat deze kaart ook geldig wordt in het stads- en streekvervoer.” Ook andere groepen gehandicapten die een OV-begeleiderspas hebben, zoals mensen met een verstandelijke beperking, moeten hiervan volgens Dik-Faber gebruik kunnen maken.

Blinden en slechtzienden moeten net als andere reizigers in- en uitchecken met de OV-chipkaart, maar dat is voor deze groep ingewikkeld. Er is wel een apart abonnement voor deze groep, waardoor de boete op verkeerd uitchecken wat lager is dan voor andere reizigers. Toch blijft het gebruiksonvriendelijk, waardoor het openbaar vervoer voor blinden en slechtzienden slecht toegankelijk is.

De ChristenUnie zet zich al jaren in voor de belangen van mensen met een beperking. Zo riep de ChristenUnie de Nederlandse regering al meerdere malen op om het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van de Verenigde Naties te ratificeren. Deze conventie verplicht de landen die dit ondertekenen om sociale en fysieke obstakels weg te nemen waar gehandicapten in hun dagelijks leven tegenaan lopen.

Dit Verdrag werd echter al in maart 2007 ondertekend, maar is tot op heden nog niet bekrachtigd door Nederland. Het VN-gehandicaptenverdrag zou er voor moeten zorgen dat alle mensen ongeacht hun beperking evenveel toegang tot de samenleving en dus gelijke kansen moeten krijgen. De ChristenUnie steunt dit initiatief volledig en zou graag zien dat dit zo snel mogelijk geratificeerd wordt, zeker nu het in het regeerakkoord staat opgenomen. Het toegankelijker maken van het OV voor gehandicapten zou al een goede stap in de richting zijn om gelijke kansen voor iedereen te scheppen.

Labels
Carla Dik
Verkeer & Vervoer
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'Toegankelijker OV voor gehandicapten in stads- en streekvervoer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > maart

Geen berichten gevonden