Joël Voordewind presenteert rapport over situatie Syrische vluchtelingen

Reisverslag Turkije-Syrië Joël Voordewind ChristenUnie 2013 voorkant18-04-2013 11:06 18-04-2013 11:06

Vandaag heeft Kamerlid Joël Voordewind zijn rapport over zijn reis naar Syrië en Turkije overhandigd aan minister Timmermans. Eind maart bezocht Voordewind Syrische vluchtelingen in Syrië en bij de Turkse grens. Het Kamerlid roept Timmermans op in Europees verband te pleiten voor verlenging van het wapenembargo en het instellen van een veilige humanitaire zone voor minderheden.

De ChristenUnie ontraadt ten stelligste het leveren van wapens aan de Syrische oppositie (Free Syrian Army), omdat er nauw samengewerkt wordt met Jabad Al Nusra, een extreem-Islamitische verzetsbeweging. Voordewind pleit wel voor meer hulp aan gevluchte en ontheemde Syriërs in gebieden die door het rebellenleger gecontroleerd worden. ,,Er is in deze gebieden een groot gebrek aan voedsel en hulp, omdat de UNHCR hier niet werkzaam is. Om deze vluchtelingen te helpen zou Internationale steun niet alleen via de UNHCR moeten lopen, maar ook via internatiale NGO’s als Artsen Zonder Grenzen en lokale NGO’s, omdat zij wel werken in gebied dat door de Syrian Free Army wordt gecontroleerd.”

Humanitaire zone

Voordewind roept Timmermans op in Europees verband draagvlak te zoeken voor een veilige humanitaire zone voor minderheden als Alevieten en Christenen in het Noord-Oosten van Syrië. Voordewind: ,,Als er voor deze groepen geen veilige plek gecreëerd kan worden in Syrië zelf, zullen ze verdwijnen.”

Voordewind roept het kabinet op om in navolging van onder andere Duitsland ruimhartig om te gaan met visumaanvragen van Syrische vluchtelingen. ,,Zeker voor vluchtelingen die familie hebben in Nederland kan het voor de korte termijn helpen als ze een veilig onderkomen in Nederland hebben. Dit geldt met name voor Syrische Christenen omdat zij specifiek doelwit zijn van Jihadisten en niet beschikken over eigen milities om zich in Syrië  te beschermen”, aldus het Kamerlid.

Rondetafelgesprek Syrische gemeenschap

Vanmiddag praat Voordewind met vertegenwoordigers van de Syrische gemeenschap en organisaties die in Syrië werken of hulp bieden aan Syrische vluchtelingen. De aanwezigen zullen praten over de huidige hulpverlening in Syrië en de regio, een mogelijke humanitaire zone en het asielbeleid ten opzichte van Syriërs. Voordewind wil door het rondetafelgesprek Kamerleden de gelegenheid geven rechtstreeks in gesprek te gaan met de Syrische gemeenschap en organisaties die zelf in Syrië aanwezig zijn.

Download het rapport.

Labels
Joël Voordewind
Syrië
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Joël Voordewind presenteert rapport over situatie Syrische vluchtelingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > april

Geen berichten gevonden