ChristenUnie wil met spoed nieuw EU-onderzoek naar crisis in de binnenvaart

european-parliament_35019-04-2013 10:55 19-04-2013 10:55

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft de Europese Commissie gevraagd met spoed opnieuw te laten onderzoeken, of de binnenvaart momenteel in een structurele crisis verkeert. In 2010 werd dit onderzoek voor het laatst uitgevoerd, maar volgens Van Dalen is de situatie sinds die tijd helaas evident verslechterd: ,,Het gaat al jarenlang niet goed met de binnenvaart. Maar de vooruitzichten voor de sector zijn onlangs flink verslechterd. Zo is het Seine-Schelde project uitgesteld, worden vaarweg-budgetten afgeknepen en zijn de vrachtprijzen niet of nauwelijks kostendekkend. Daarom heb ik schriftelijke vragen gesteld aan Europese Commissie om na te gaan of de sector in structurele crisis verkeert. Zo ja, dan kunnen steunmaatregelen van kracht worden.”

Nu actief werken aan oplossingen

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het EP, kijkt al lange tijd met grote zorgen naar de binnenvaartsector. De overcapaciteit door nieuwe grote schepen met hoge hypotheken, in combinatie met de lage vrachtprijzen, brengt schippers in het nauw. ,,Je ziet de spanning oplopen. Deze week zijn er sluizen en vaarwegen geblokkeerd door boze schippers”. Van Dalen: "Ik wil niet dat het tot een massale uitval komt in de binnenvaart. Dus nù moeten alle betrokkenen, bedrijfsleven en Europese Commissie voorop, actief werken aan oplossingen".

Meer daadkracht van de Europese Commissie

De Europarlementariër vindt dat Eurocommissaris Kallas van Transport moet optreden om de crisis in de binnenvaart aan te pakken. Van Dalen: ,,Van een Eurocommissaris Transport mag je verwachten dat hij actief optreedt wanneer er grote onrust ontstaat in een Europese vervoersector. Ik vind hem te stil, te afwachtend. In mijn schriftelijke vragen roep ik Kallas dan ook op bij het uitroepen van de structurele crisis in de binnenvaart met oplossingen te komen om perspectief te ontwikkelen.”

Labels
Eurofractie
Transport
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil met spoed nieuw EU-onderzoek naar crisis in de binnenvaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > april

Geen berichten gevonden