Bijna 6000 handtekeningen tegen Israël-discriminatie met productlabels

Boycott Israel Barcode23-05-2013 14:04 23-05-2013 14:04

Bijna 6000 mensen ondertekenden de actie tegen discriminatie van Israël via productetiketten. Joël Voordewind heeft de petitie donderdag onder de aandacht gebracht van PvdA-minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. De ChristenUnie voerde actie tegen het plan om producten die uit Joodse nederzettingen komen niet langer te etiketteren als 'made in Israel'. Dit voorstel oogstte terecht felle kritiek vanuit Israël.

"Als dit door gaat loopt Israël veel inkomsten mis van hun exportproducten. Het is gewoon discriminatie, omdat we dit bij geen enkel ander land doen waar ook conflicten zijn. Zowel de Palestijnen als de Israeliërs zijn niet geholpen met deze maatregel. Ik ben blij met deze steunbetuiging van 5777 mensen die de petitie op onze website hebben ondertekend", reageert Voordewind.

Conflict
Timmermans is van mening dat het in strijd is met het internationaal recht 'als op producten uit nederzettingen staat dat ze uit Israël komen', terwijl de nederzettingen internationaal niet erkend worden als Israëlisch grondgebied. Het kabinet vindt de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied een obstakel voor de vrede. Voordewind: "We willen allemaal een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict, maar dat doe je niet door hem naar de Nederlandse winkelvloer te halen en in feite Israël te boycotten. Ik ga niet voorbij aan de moeilijke omstandigheden waarin veel Palestijnen - moslims en christenen - leven. Ik ben er meermalen zelf geweest en was ervan onder de indruk hoe mensen daar hun leven leiden met de beperkingen die gelden. Waaraan ik mij echter stoor, is de eenzijdigheid die achter de labelingsmaatregel schuilgaat.
 
Volgens ChristenUnie-kamerlid is het anders labellen van producten die wel degelijk door Israëlische bedrijven geproduceerd worden niet heilzaam voor het conflict. "Niemand wordt daar beter van. De producten uit de betwiste gebieden worden vaak geproduceerd door bedrijven waar hoofdzakelijk Palestijnen werken. Wie tref je er dan eigenlijk mee?"
Labels
Israël
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Bijna 6000 handtekeningen tegen Israël-discriminatie met productlabels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden