ChristenUnie: maak burger mede-eigenaar windmolens

windmolen 2 (100x100)donderdag 23 mei 2013 14:57

De ChristenUnie wil het draagvlak voor windenergie vergroten door de lusten en lasten voor bewoners beter te verdelen. Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber komen op dit moment burgers vaak in verzet tegen windmolens, omdat zij slechts de nadelen ondervinden. ,,Het is beter om omwonenden in een vroeg stadium te betrekken en de mogelijkheid te geven mee te profiteren van de opbrengst van windenergie.”

Het is belangrijk om al in het beginstadium de omwonenden mee te nemen in de plannen. Dik-Faber: ,, Als we de komende jaren 6000 MW aan windenergie willen realiseren, moeten we rekening houden met ruimtelijke inpassing. Mede-eigenaarschap kan positief werken voor het draagvlak onder bewoners. Het kan niet zo zijn dat ze wel de lasten, maar niet de lusten ervaren.”

We kunnen volgens het Kamerlid een voorbeeld nemen aan Denemarken, waar in 2008 een wettelijk kader is vastgesteld, waarin onder meer het lokaal mede-eigenaarschap van windmolens is geregeld. ,,Op die manier wordt voorrang gegeven aan omwonenden om een deel van de eigendomsaandelen te kopen. Ook staat in deze wet een algemene compensatieregeling voor waardedaling van onroerend goed door de bouw van één of meer windturbines in de omgeving. Daarnaast staat een gebiedsfonds in deze wet, die ten goede komt aan de regio.”

Labels
Carla Dik
Energie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: maak burger mede-eigenaar windmolens'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden