Maak leerplichtambtenaar bemiddelaar bij pesten

dinsdag 28 mei 2013 15:51

Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie wil dat leerplichtambtenaren meer bevoegdheden krijgen om pesten op school tegen te gaan. Voordewind: ,,In de praktijk hebben leerplichtambtenaren deze bemiddelende rol naar zich toegehaald, om te voorkomen dat nog meer kinderen thuis komen te zitten. Deze bemiddeling door de leerplichtambtenaar is echter niet geregeld binnen een wettelijk kader, en kan per gemeente verschillen. Daar moet wat aan gebeuren.”

Ouders zou er op gewezen moeten worden dat ze voor bemiddeling bij de leerplichtambtenaar terecht kunnen. ,,Die is in staat tot snel ingrijpen. Daar is in pestsituaties altijd behoefte aan. Tegelijk zouden de bevoegdheden van de leerplichtambtenaar uitgebreid moeten worden, bijvoorbeeld door het geven van bindend advies aan de school”, aldus het Kamerlid.

Rechtspositie ouders

Voordewind heeft hopeloze ouders gesproken  waarvan de klachten niet serieus worden genomen. ,,Ik heb hartverscheurende oproepen gehad van ouders die zich niet serieus genomen voelen worden door de school van hun kinderen. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. In de huidige situatie is de rechtspositie van ouders van een gepest kind slecht geregeld. Als ze er niet uitkomen met de school, kunnen ze een klachtenprocedure starten die hen via de schoolleiding bij het bestuur brengt. Daarna kunnen ze terecht bij een (landelijke) klachtencommissie. In de praktijk werkt dit vaak niet. Ouders van een gepest kind zitten niet te wachten op een bureaucratische procedure.  Ze willen zo snel mogelijk hulp, zodat hun zoon of dochter weer veilig naar school kan.”

Verder moeten leraren als het aan Voordewind ligt in hun opleiding en daarna meer kennis vergaren over pestgedrag, het signaleren en het voorkomen daarvan. Ook dienen alle scholen niet alleen te beschikken over een pestprotocol, maar ook daadwerkelijk aandacht besteden aan het voorkomen van pesten door een veilige sociale omgeving te creëren. 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Maak leerplichtambtenaar bemiddelaar bij pesten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden