Nederland schendt Kinderrechtenverdrag met streng gezinsherenigingsbeleid

AsielzoekerLittle.jpgdonderdag 06 juni 2013 12:13

Duizenden kinderen van vluchtelingen hebben de afgelopen jaren geen eerlijke kans gekregen om zich te herenigen met hun ouder in Nederland. De rechten van deze kinderen zijn in ernstige mate geschonden door een onredelijk beleid, in combinatie met een zeer onzorgvuldige werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die conclusie trekt de Kinderombudsman in zijn onderzoek naar gezinshereniging van vluchtelingen tussen 2008 en 2011. "De conclusie is keihard: Nederland schendt het Kinderrechtenverdrag", reageert Joël Voordewind.

DNA-testen
De ChristenUnie deelt de conclusies van Kinderombudsman dat de rechten van het kind totaal uit het oog zijn verloren door een eenzijdige focus op fraudebestrijding. Kinderen worden geconfronteerd met complexe en lange vragenlijsten en onmogelijke wettelijke criteria. Terecht moet er gecontroleerd worden op fraude bij gezinshereniging, maar met een afwijzingspercentage van 83% is het belang van het kind totaal uit het oog verloren. De ChristenUnie vindt dat de bewijsvoering van gezinshereniging veel simpeler kan en moet.  De onnodig complexe criteria waaraan kinderen moeten voldoen, moeten in ieder geval op de schop. Het recht van elk kind omin het eigen gezin op te groeien moet weer voorop komen te staan.
 
Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ,,De conclusie van de Kinderombudsman is keihard: Nederland schendt het Kinderrechtenverdrag. Het is schrijnend om te zien dat door de eenzijdige focus op fraudebestrijding gezinnen uit elkaar worden gerukt. Fundamentele rechten van de kinderen worden hierdoor met gemak aan de kant gezet. Ik wil dat alle afgewezen aanvragen van gezinshereniging van de afgelopen jaren opnieuw tegen het licht worden gehouden.”
 
Labels
Joël Voordewind
Justitie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Nederland schendt Kinderrechtenverdrag met streng gezinsherenigingsbeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden