ChristenUnie pleit voor gelijk speelveld eerlijke chocola

chocoladedonderdag 06 juni 2013 17:53

Uit onderzoekt blijkt dat consumenten heel graag producten kopen waar geen kinderarbeid aan te pas komt. Tegelijkertijd willen ze niet extra betalen voor zulke producten, was de uitkomst van een rondetafelgesprek dat de ChristenUnie organiseerde. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind pleit er daarom voor dat producten met een keurmerk een BTW-verlaging krijgen. Voordewind: ,,Dit is ook gedaan bij elektrische auto’s, waarom zouden we duurzame producten ook niet stimuleren?”

In de cacaosector zijn belangrijke afspraken gemaakt om misstanden als kinderarbeid tegen te gaan, om de inkomenspositie van boeren te verbeteren en om de productie te verduurzamen. Inmiddels is tien procent van de cacao duurzaam en zelfs honderd procent van de chocoladeletters tijdens afgelopen Sinterklaas. ,,Maar we zijn er nog lang niet’, stelde ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die de hoorzitting organiseerde. ‘De paaseitjes zijn bijvoorbeeld nog lang niet allemaal duurzaam.”

Duurzame chocolade

Het is de vraag of kleine boeren in ontwikkelingslanden zelf wel profiteren van de toename van duurzame chocola, stelde Antonie Fountain van Stop de Traffik. ,,Vooropgesteld ben ik voor het systeem van certificering van eerlijke chocola. Een ander middel hebben we nu niet. Maar nog steeds leven de meeste boeren niet slechts óp de grens van armoede, maar ver daaronder. Alle programma’s zijn erop gericht om de boeren meer te laten produceren, waardoor het probleem zou worden opgelost. Maar zolang de prijs van cacao zo laag blijft, zal de boer zelf er niet veel aan hebben.”

Volgens Peter d’Angremond, directeur van Max Havelaar, moet de overheid meer doen om duurzame producten te promoten. Hij wees op de mogelijkheid om net als bij milieuvriendelijke auto’s de belasting te verminderen. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind wil deze mogelijkheid onderzoeken.

Labels
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie pleit voor gelijk speelveld eerlijke chocola'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden