'ChristenUnie wil kolencentrales sluiten’

kolencentraledonderdag 13 juni 2013 14:13

De ChristenUnie wil dat de CO2-belasting voor kolencentrales fors omhoog gaat. Kolencentrales profiteren nu van de lage kolenprijs en van de lage prijzen voor CO2 uitstoot. Hierdoor komt het principe ‘de vervuiler betaalt’ onvoldoende uit de verf. De ChristenUnie wil een hogere kolenbelasting, waardoor de meest vervuilende centrales hun deuren moeten sluiten.

Dik-Faber: ,,De CO2-prijs is veel te laag door het falen van het Europese emissiehandelssysteem. Oude kolencentrales uit de jaren ’80 die allang zijn afgeschreven draaien volop, terwijl de nieuwe en relatief schone gascentrales voor een groot deel van de tijd stil staan. Dat is slecht voor het milieu. Omwonenden maken zich bovendien zorgen over hun gezondheid.”

2015
Als we niets doen kan in 2015 bijna de helft van onze stroom uit kolencentrales komen. Die ontwikkeling gaat volgens de ChristenUnie compleet de verkeerde kant op. Dik-Faber: ,,Zolang het emissiehandelssysteem faalt, moeten we iets doen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Niet de burger, maar de vervuilende bedrijven moeten hiervoor opdraaien.”

Verhoging van de kolenbelasting van 13 euro per ton naar 35 euro per ton zorgt voor een sterkere positie van duurzame energie, gascentrales en Warmte Kracht Koppeling (WKK) in bijvoorbeeld de glastuinbouw. Bovendien zullen de oudste en vervuilendste kolencentrales uit de markt worden gedrukt. Dat zou volgens de ChristenUnie niet alleen voor het milieu een goede ontwikkeling zijn. Het levert de overheid ook meer inkomsten op en het is goed voor de portemonnee van de burger. Doordat het gat tussen groen en fossiel kleiner wordt, kan de subsidie voor duurzame energie omlaag.

Biomassa
De ChristenUnie is bovendien fel tegenstander van het subsidiëren van bijstook van biomassa van kolencentrales. Dik-Faber: ,,Het staat gelijk aan het verbranden van subsidie. Hoe duurzaam is het opstoken van biomassa, verscheept vanuit Braziliaanse of Canadese bossen? Het is totaal onzinnig om kolencentrales via belastinggeld te spekken. Zeker als de klimaatwinst minimaal is!”

Labels
Carla Dik
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid
Natuur en Milieu
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''ChristenUnie wil kolencentrales sluiten’'

Breman, J. (Jan) [80149]
Geplaatst op: 15-06-2013 22:30
Beste Carla, heb je wel eens gehoord van het Green Gold Label? Met dit certificaat kunnen energiebedrijven aantonen dat de door hen aangekochte biomassa, bijv. in de vorm van houtpellets afkomstig van afvalhout uit de Canadese bossen, op een duurzame wijze is verkregen, vervoerd en verstookt.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden