Carola Schouten bezoekt gevluchte Syrische vrouwen in Jordanië

Carola-in-gesprek-met-vrouwen-groot19-06-2013 11:52 19-06-2013 11:52

"Het zijn stuk voor stuk zware verhalen. Vooral de verhalen van vrouwen en kinderen zijn aangrijpend", zegt Carola Schouten tijdens haar reis naar Jordanië. Ze bezoekt samen met hulporganisatie ZOA hulpprogramma's aan Syrische vluchtelingen in Jordanië, waaronder trauma-workshop. Ze reist samen met vijf andere vrouwen. Dinsdag sprak Carola met vluchtelingen in een kamp bij Amman.

"Indrukwekkend om de vluchtelingen te spreken. Het zijn stuk voor stuk zware verhalen, over de situatie in Syrië en over hetgeen de vluchtelingen daar hebben meegemaakt. Vooral de verhalen van de vrouwen en kinderen zijn aangrijpend. Relatief veel vrouwen zijn zonder hun man gevlucht. De mannen zijn nog in Syrië voor de strijd, zijn omgekomen of worden vermist. Het valt me op dat de vrouwen enerzijds ontzettend sterk zijn. Ze proberen in moeilijke omstandigheden letterlijk te overleven. Anderzijds is het verdriet erg tastbaar en maken ze zich veel zorgen om de toekomst van hun kinderen. Gister vertelde een kleine jongen mij dat vliegtuigen zijn dorp hadden gebombardeerd. Dat er veel werd gevochten. Hij had het allemaal gezien. Dat is de gruwelijke realiteit voor veel Syrische kinderen. Ik besef me dat ik me nauwelijks kan indenken wat deze vrouwen en kinderen allemaal hebben meegemaakt. Hun verhalen raken me, maar ook de hoop die ze blijven uitspreken dat ze eens terug kunnen naar huis om daar in vrede te leven.
Hulp voor Syrische vluchtelingen is echt hard nodig. Ook om het voor de landen in de regio draaglijk te houden de vluchtelingen op te kunnen nemen."

WomenforSyria
Carola reist op uitnodiging van ZOA door het gebied om
in Nederland aandacht te vragen voor de situatie van (vrouwelijke) Syrische vluchtelingen. ZOA werkt sinds voorjaar 2013 in Irbid, dichtbij de Syrische grens, onder Syrische vluchtelingen die in de stad verblijven. De noodhulpactie voor Syrië voert ZOA samen met Dorcas en Tear. De reis is te volgen via twitter met hashtag #womenforsyria. Carola is ook te volgen op Twitter. Andere deelnemers aan de reis zijn Nienke Westerbeek, hoofdredacteur van EVA, Ilona Paauwe van De Doorbrekers in Barneveld, Janneke Burger, theologe en publiciste, Matthea Vrij, radio 1-journaliste bij de EO en Jonneke Oskam, fotografe.

(Foto: ZOA)

Labels
Carola Schouten

« Terug

Reacties op 'Carola Schouten bezoekt gevluchte Syrische vrouwen in Jordanië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden