ChristenUnie: Dekker moet praktijkonderwijs ontzien

onderwijs03-07-2013 09:38 03-07-2013 09:38

De ChristenUnie wil dat het praktijkonderwijs eigen budget houdt, zodat onzekerheid over de toekomst van het praktijkonderwijs wordt weggenomen. Het praktijkonderwijs komt volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind teveel onder druk te staan door de plannen van staatssecretaris Dekker. Dekker is van plan om het praktijkonderwijs onder te brengen in het stelsel van passend onderwijs. Voordewind zal dit vandaag in een debat aan de orde stellen: “Het praktijkonderwijs is een schoolsoort die prima functioneert. Dekker wil de sector op de schop gooien, waardoor de financiering van praktijkscholen onder druk komt te staan. Hiermee komt veel onzekerheid over de toekomst van het praktijkonderwijs.”

Eind 2012 zorgde een motie van ChristenUnie en PvdA ervoor dat de voorgenomen bezuiniging van 50 mln (regeerakkoord) op een andere manier wordt ingevuld. “In eerste instantie was het de bedoeling van de regering om direct op leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs te bezuinigen. Wij zijn tegen deze bezuiniging, maar nu de bezuiniging doorgaat, is het in ieder geval belangrijk dat de klas wordt ontzien.”

Rekenkamer

De ChristenUnie wil bovendien opheldering van Dekker over het rapport van de Algemene Rekenkamer over passend onderwijs. Voordewind: “Het is zorgelijk dat het basisonderwijs met financiële krapte te maken heeft, terwijl er zo’n grote stelselwijziging aankomt. Het dreigt nu voornamelijk op het bordje van de leraar terecht te komen: minder begeleiding én grotere klassen. Het is goed dat we de bezuiniging op passend onderwijs bij het Lenteakkoord vorig jaar van tafel hebben kunnen krijgen. Ondanks dat blijven de financiële zorgen bij basisscholen groot.”

Door de effecten van financiële verevening worden sommige regio's, zoals Zwolle, extra hard geraakt. Zij moeten binnen enkele jaren miljoenen euro's inleveren ten behoeve van andere regio's. De ChristenUnie voorziet grote problemen in deze regio's, omdat er onvermijdelijk moet worden bezuinigd op zorgleerlingen. Er is meer tijd nodig voor deze landelijke verevening. 

Labels
Joël Voordewind
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Dekker moet praktijkonderwijs ontzien'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juli

Geen berichten gevonden