ChristenUnie: asielbeleid nauwelijks humaner

APR_501913-09-2013 17:25 13-09-2013 17:25

De ChristenUnie is kritisch over de nieuwe plannen voor asielbeleid van staatssecretaris Teeven. Zo twijfelt de partij over de uitwerking van zijn plannen voor de vreemdelingendetentie. Kamerlid Joël Voordewind: “De staatssecretaris geeft aan dat minder asielzoekers in de cel belanden. Dat is winst. Maar dit gaat alleen op voor vreemdelingen bij wie geen kans bestaat dat ze de illegaliteit in verdwijnen. Hoe wordt dat getoetst? Ik vrees dat iedereen die niet volledig meewerkt aan vertrek alsnog de cel in gaat.”

Daarnaast is het zeer teleurstellend dat er niets wezenlijks veranderd aan het zogenaamde buitenschuldbeleid. Voordewind: “In de praktijk zijn er een aantal ambassades die niet willen meewerken aan het verstrekken van de benodigde papieren. Het is aan de asielzoeker om dit aan te tonen. Als de ambassade maandenlang niets van zich laat horen, verloopt de indieningstermijn en is de asielzoeker alsnog uitzetbaar. De staatssecretaris wijst het advies om in dit geval de procedure te verlengen af omdat hij bang is dat asielzoekers hier van zullen profiteren. Onbegrijpelijk.”

Buitenschuld

Daarnaast komt er geen verruiming van het beleid en zal er dus geen oplossing komen voor al die honderden asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn, maar niet kunnen worden uitgezet. Zij blijven dus op straat zwerven. De ChristenUnie is van mening dat niet alleen de staatssecretaris, maar ook de PvdA iets heeft uit te leggen. “De PvdA heeft zowel uitgeprocedeerde asielzoekers als haar eigen achterban beloofd dat het buitenschuldbeleid versoepeld zou worden. Alleen dan zou de PvdA de strafbaarstelling illegaliteit, een ander inhumaan voorstel van dit kabinet,  voor zijn rekening kunnen nemen. Nu wezenlijke veranderingen op het asielbeleid uitblijven, hoop ik vurig dat zij geen steun zullen verlenen aan het voorstel om uitgeprocedeerde asielzoekers illegaal te verklaren”, aldus het Kamerlid.

Voordewind is er wel over te spreken dat staatssecretaris Teeven uitvoering geeft aan een motie van de ChristenUnie om niet langer gebruik te maken van visitaties,  die voor mensen als zeer vernederend wordt beschouwd. Ook is hij blij dat mensen die via Schiphol in Nederland asiel aanvragen niet automatisch in de cel belanden. Voordewind: “Dat zijn kleine maar belangrijke stapjes in de goede richting.”

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: asielbeleid nauwelijks humaner'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > september

Geen berichten gevonden