ChristenUnie keert zich tegen schaliegas in Noordoostpolder

Carla Dik-Faber - Foto: Anne Paul Roukema / ChristenUnie16-09-2013 14:06 16-09-2013 14:06

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft gisteren de Noordoostpolder bezocht om te praten over proefboringen naar schaliegas. De politica wil van lokale politieke vertegenwoordigers en bewoners zelf horen hoe ze denken over eventuele proefboringen. Dik-Faber: ,,De Noordoostpolder is een belangrijk gebied voor voedselproductie en wil in 2027 klimaatneutraal zijn. Schaliegaswinning past daar niet bij. Het gezonde en groene imago van de Noordoostpolder mag niet te grabbel worden gegooid.”

Dik-Faber is een uitgesproken tegenstander van proefboringen. ,,Schaliegaswinning is een risicovolle techniek vanwege de mogelijke vervuiling van het grondwater. De Noordoostpolder is geen waterwingebied, maar grenst wel daar aan. Bovendien is de Noordoostpolder belangrijk voor onze voedselproductie. Boeren zitten niet te wachten op vervuiling van de ondergrond met chemicaliën, terwijl zij zo afhankelijk zijn van diezelfde bodem. De Rijksoverheid vraagt zich niet eens af of we schaliegas eigenlijk wel nodig hebben in de periode van energietransitie, maar is wel voornemens provincies en gemeenten die zich verzetten tegen schaliegas, zoals de Noordoostpolder, te overrulen. Wat mij betreft gebeurt dat niet.”

Zorgen bewoners

De ChristenUnie is niet overtuigd van de onderzoeksresultaten die onlangs gepresenteerd werden. ,,Ik vind het opmerkelijk dat Kamp op basis van alleen een literatuurstudie stelt dat schaliegas veilig is te winnen", zegt Dik-Faber. ,,Een maatschappelijke kosten en baten analyse ontbreekt. Bovendien gaat het onderzoek volstrekt voorbij aan de Nederlandse situatie. Logisch dat mensen zich zorgen maken. Ook gemeenten en waterbedrijven zijn niet overtuigd. De voorraad schaliegas is zo beperkt, die kan het Groningse gas nooit vervangen. Ik zie geen rol voor schaliegas in de overgang naar schone energie. We hebben schaliegas niet nodig dus waarom dan risico's voor het milieu nemen in bovendien dichtbevolkt gebied?''

Labels
Carla Dik
Energie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie keert zich tegen schaliegas in Noordoostpolder'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > september

Geen berichten gevonden