ChristenUnie en VVD willen concurrentie voor de OV-chipkaart

ov-chipkaart01-10-2013 07:22 01-10-2013 07:22

De ChristenUnie en de VVD pleiten ervoor de OV-chipkaart klantvriendelijker te maken. Ze willen de OV-chipmarkt openen, zodat vervoerders de mogelijkheid krijgen kaartjes te verkopen voor trajecten waar zij zelf niet rijden. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Het moet afgelopen zijn met alle rompslomp rond het in- en uitchecken bij het overstappen van de ene naar de andere vervoerder. De vervoerders moeten het verdelen van het geld onderling regelen en de reiziger niet lastig vallen bij het overstappen. Bovendien moet er een einde komen aan de tariefsprongen, die veroorzaakt worden doordat vervoerders allemaal hun eigen abonnementen hebben.”

Het openbaar vervoer zou volgens de beide partijen moeten leren van de markt voor mobiele telefoons. VVD-Tweede Kamerlid Betty de Boer: “Ik kan met één tarief bellen van Vodafone naar KPN, en merk er niets van dat ik via twee netwerken bel. Maar voor de OV-chipkaart zijn er nog steeds geen simpele kilometerbundels die geldig zijn in trein, tram en bus. Bovendien is overstappen ingewikkeld en is reizen op rekening zonder saldo op de kaart alleen nog maar mogelijk voor zakelijke OV-reizigers.

Innovatie

Dik-Faber ziet veel voordelen aan het openen van de OV-chipmarkt: “Er komt ruimte voor innovatie. Er kan bijvoorbeeld gewerkt  worden aan inchecken per mobiele telefoon en kunnen er handige apps worden ontwikkeld die precies laten zien hoeveel een reis kost. Ook kan er eindelijk één geld-terug-bij-vertraging regeling komen voor het gehele OV.” Op dit moment worden reizigers bij problemen van het kastje naar de muur gestuurd. Bovendien hebben sommige reizigers te maken gekregen met forse tariefstijgingen, omdat vervoerders allemaal hun eigen abonnementen hebben die niet goed op elkaar aansluiten.

Staatssecretaris Mansveld werkt aan een wet om de samenwerking van vervoerders en overheid rond de OV-chipkaart beter te organiseren. ChristenUnie en VVD willen in deze wet de opening van de OV-chipmarkt gaan regelen. De Boer: “In 2016 moet het mogelijk worden om in het OV met een ANWB-kilometerbundel of Bol.com-trajectkaart te reizen.”

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en VVD willen concurrentie voor de OV-chipkaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > oktober

Geen berichten gevonden