Uitspraak Israëlische president over etikettenbeleid Nederland

vlag israel02-10-2013 16:17 02-10-2013 16:17

Tijdens een gesprek in het Radio1 programma Lijn1 liet Joël Voordewind dinsdagochtend weten dat hij graag van de Israëlische president Peres had willen weten wat hij vindt van het Nederlandse etikettenbeleid.

Nederland steunt het beleid van de EU om de subsidies voor producten uit de Westoever te stoppen en het verbieden van het labelen van dezelfde producten met ‘Made in Israel’. De ChristenUnie keert zich tegen de opstelling van Nederland.

Eerder dit jaar liet de ChristenUnie al weten dat zij tegen deze vorm van labeling is. Door deze labels zouden supermarkten producten afkomstig van de Westoever kunnen gaan weren. Supermarkten zijn namelijk bang dat verkoop van deze producten ter discussie komt te staan. “Zowel de Palestijnen als de Israëliërs worden niet geholpen door deze maatregel,” gaf Voordewind eerder dit jaar aan.

Later op de dag deed Peres de uitspraak waar Voordewind op had gehoopt. Volgens de Israëlische president Peres heeft de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken de Europese landen gevraagd te wachten met de uitvoering van dit beleid om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen niet te verstoren.

Naast Voordewind zaten Harry de Winter en Harry van den Bergh aan tafel bij Lijn1. Hoofdthema van het gesprek was de relatie tussen Nederland en Israël. Alle drie de mannen waren het er gematigd over eens dat het standpunt van Peres, die in een toespraak tegenover 1400 mensen in de Portugese Synagoge zei dat een twee landen oplossing het beste was, niet het stand punt is van de regering van Israël. De Winter noemde het meermaals ‘een charme offensief’ tegen de buitenwereld. “Je mag kritisch zijn over vrienden. De ChristenUnie is dat ook. Maar Israël zit in een lastige situatie als je ook kijkt naar buurlanden,” reageerde Voordewind hierop.

Op de vraag waarom Nederland maar een bescheiden rol speelt in het vredesproces was Voordewind duidelijk. “De Verenigde Staten heeft hier de hoofdrol en de EU een bemiddelende rol. Zolang de gesprekken voortduren moet je het proces niet verstoren.” Over de uitkomsten van deze gesprekken was hij hoopvol. Ook omdat er steeds meer ontwikkelingen van onderop zijn om Palestijnse en Israëlische jongeren bij elkaar te brengen. “Zulke projecten geven onderhandelingen impuls van onderaf.” In juli gaf de ChristenUnie aan meer te zien in het stimuleren van zulke projecten dan het labelen van producten.

Luister hier het hele gesprek met Joël Voordewind tijdens Lijn1.

Labels
Israël
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Uitspraak Israëlische president over etikettenbeleid Nederland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > oktober

Geen berichten gevonden