Hoorzitting in Brussel over toekomst Christenen in Egypte

071donderdag 03 oktober 2013 19:23

What future for the Copts in Egypt?, was de titel van een hoorzitting in Brussel op 3 oktober, mede georganiseerd door Peter van Dalen. Is er nog een toekomst Christenen in Egypte? En hoe kunnen de Egyptische Christenen zelf aan een toekomst van hun land en van de religieuze minderheden werken? En welke rol kunnen Europa en het Europees Parlement daarin spleen? Dit waren vragen die aan de orde kwamen tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement op 3 oktober 2013 over de Egyptische Christenen.

Co-voorzitter Peter van Dalen (ChristenUnie) en Charles Tannock (ECR-UK) openden beiden de vergadering met een korte schets van het hoe en waarom van de bijeenkomst. “In de afgelopen maanden is de situatie in het Egypte zelf, maar zeker ook voor de Christenen in het land sterk verslechterd. De beelden en verslagen in de media hebben daar voldoende bewijs voor geleverd. Hoe nu verder voor de Egyptische Kopten, maar ook hoe nu verder met de Moslim Broederschap?” Peter van Dalen en Charles Tannock zaten een forum van 5 sprekers voor die elk een bijdrage leverden aan de hoorzitting.

De eerste spreker was mr. Medhat Habid, voorzitter van de United Copts EU, die een overzicht gaf van de gebeurtenissen sinds de start van de revolutie in 2011, dat uiteindelijk ook leidde tot de val van Morsi. Daarna werd een video vertoond van de Koptische Organisatie met een opsomming van de gebeurtenissen van afgelopen zomer. De tweede spreker was mr. Ibrahim Habib, voorzitter van de United Copts Engeland die inging op er daadwerkelijk gebeurde met de Egyptische kopten in de zomer van 2013.  Hij benadrukte hoeveel en hoe vaak geweld is gebruikt tegen de Egyptische Christenen in het land. De derde spreker was dr. Amin Makar, voorzitter van de United Copts Nederland, die inging op de politieke toekomst van Egypt met de vraag: “Kan de democratie weer herstart worden in Egypte.” Volgens hem alleen als de Moslim Broederschap wordt verboden en op de lijst van terroristische organisaties wordt gezet, zoals de meeste sprekers in het forum en in de zaal vonden. De vierde spreker was mevrouw Katrina Ramzy, van de United Copts Nederland, die meer vertelde over de ontwikkeling van de Egyptische grondwet en over het perspectief van een juiste grondwet. De vijfde spreker was dr. Salah Abou El Fadl, vice-voorzitter van een Egyptisch organisatie in London. Vervolgens was er ruimte voor discussie en vragen, die vooral gingen over het wel of niet opheffen van de Moslim Broederschap en over wat de aanwezigen kunnen betekenen voor een toekomst voor Egypte. Maar ieder vertrok met een inspiratie om te werken aan de vrijheid van godsdienst en vrijheid van democratie in Egypte, vanuit Europa, vanuit Nederland of door naar Egypte zo nu en dan te reizen. Gedachten en huiswerk meer dan genoeg! 

Labels
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Hoorzitting in Brussel over toekomst Christenen in Egypte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > oktober

Geen berichten gevonden