ChristenUnie: stijging financiële hulpvragen bij kerken vragen om actie

Carola Schouten-865-860801-11-2013 17:04 01-11-2013 17:04

De resultaten van het onderzoek ‘Armoede in Nederland 2013’ van Kerk in Actie zijn deze week gepresenteerd. Carola Schouten was namens de ChristenUnie bij de presentatie in Utrecht. In 2012 kregen de kerken weer meer aanvragen voor financiële hulp binnen. Van 2009 naar 2012 is het aantal aanvragen met meer dan 15 % gestegen. Schouten: ,,De forse toename laat zien dat de crisis de mensen in Nederland diep raakt. Veel mensen zonder werk komen in de financiële problemen terecht. De kerken vervullen met hun hulp een waardevolle rol. Ik waardeer deze inzet enorm. De overheid moet echter zelf ook haar verantwoordelijkheid nemen.”

Het blijkt dat bijna de helft van de mensen die bij de kerken voor hulp aankloppen kampen met schulden. Een sterkere inzet op preventie kan veel problemen voorkomen. Helaas zijn de landelijke initiatieven om schulden vroegtijdig te signaleren juist stopgezet. De ChristenUnie wil dat er serieus werk wordt gemaakt van alternatieven om mensen met schulden sneller te kunnen helpen. Ook moeten de misstanden bij de incassobedrijven worden aangepakt. Bedrijven moeten geen schulden opkopen om hier via harde incassomaatregelen aan te verdienen. De snel oplopende kosten jagen mensen met betalingsachterstanden zo onnodig verder in de problemen.

De conclusie van het onderzoek dat onduidelijke en ingewikkelde regels en formuleren een groot probleem vormen herkent Schouten. Dit is ze in de praktijk ook zelf tegen gekomen. Schouten: “De nieuwe kloof is geworden: wie is wel en wie is niet in staat om door de bureaucratie heen te komen. Die bureaucratie is veroorzaakt om misbruik tegen te gaan. Alles is dichtgetimmerd met regels. Vrijwilligers kunnen daarbij helpen. Wetten en regels zijn generalistisch. Er is een cultuurverandering nodig om meer maatwerk te kunnen leveren."

De ChristenUnie heeft het kabinet om een reactie op het onderzoek en de aanbevelingen van de kerken gevraagd. Eind november zal er ook een debat zijn waarin gesproken zal worden over het armoede- en schuldenbeleid.

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden